За втора поредна нощ Русия атакува с дронове Киев и

...
За втора поредна нощ Русия атакува с дронове Киев и
Коментари Харесай

Русия атакува Киев за втора поредна нощ, докато Украйна отбелязва напредък край Бахмут

За втора поредна нощ Русия нападна с дронове Киев и други елементи от Украйна, оповестяват украинските военни.

Нападенията се правят на фона на срещата на международните водачи от НАТО във Вилнюс, които във вторник обявиха в обща декларация, че " бъдещето на Украйна е в НАТО ", само че все пак отложиха присъединението на страната към Алианса за неустановен интервал.

Междувременно съветската експанзия на украинска територия продължава.

" Ден 504 от пълномащабното навлизане на Русия в Украйна. Врагът предприе още една въздушна офанзива против столицата ", съобщи Серхий Попко, началник на военната администрация на Киев в своя канал в Telegram.

Свидетели, представени от " Ройтерс ", оповестяват за гърмежи в Киев, които може да са от системи за противовъздушна защита. Не е известно незабавно какъв брой от иранските безпилотни летателни апарати " Шахед " е изстреляла Русия и какъв брой от тях са били прихванати и свалени.

Над Киев и цяла Украйна бяха оповестени въздушни паники в продължение на повече от два часа. Това е втората съветската офанзива за последните дни, като единствено преди една нощ Москва изстреля 28 дрона против Киев и Одеса, като противовъздушната защита на Украйна съумя да смъкна 26 от тях. Съобщава се, че при обстрела на 11 юли минимум двама души са починали, а 12 са били ранени.

Според Института за проучване на войната (ISW) ударите " евентуално са били показателен отговор [на Москва] за срещата на върха на НАТО през 2023 година във Вилнюс и опасност за договорката за експорт на зърно ".

" Говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан Наталия Хуменюк съобщи, че съветските сили са се насочили към пристанищната инфраструктура, с цел да затруднят договорката за експорт на зърно през Черно море. Руските безпилотни удари по пристанищната инфраструктура съответстват и с първия ден от срещата на върха на НАТО във Вилнюс и евентуално имат за цел да възпрат членовете на НАТО да дават повече военна помощ на Украйна ", се споделя в отчета на основания в Съединени американски щати Институт.

Междувременно украинските сили означават прогрес на фронта край град Бахмут.

" Силите за защита на Украйна не престават да организират настъпателни интервенции в региона на Бахмут, Мелитопол и Бердянск ", се споделя в последното изказване на Генералния щаб на Украйна от сряда.

От там показват още, че войските не престават с настъпателните дейности северно и южно от град Бахмут, а в направленията Била Гора-Андрийвка и Била Гора-Курдюмивка е " реализиран триумф "
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР