За всички нас, които принадлежим към голямото европейско семейство на

...
За всички нас, които принадлежим към голямото европейско семейство на
Коментари Харесай

Борисов в Дубровник: Партньорството между ЕС и Китай е фактор на мира

За всички нас, които принадлежим към огромното европейско семейство на страни-членки или такива, които вървят по пътя към Европейски Съюз, е от изключително значение задълбочаването на всеобхватното стратегическо партньорство сред Европейски Съюз и Китай като фактор на мира, просперитета и устойчивото развиване. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов в речта си по време на пленарното съвещание на Осмата среща сред държавните и държавните ръководители на страните от ЦИЕ и Китай в Дубровник.

Пред участниците в Срещата на върха българският министър председател Борисов означи ползотворната роля и резултатите от форума „ 16+1 “ предходната година, който беше домакинстван от България. „ На срещата беше доказано и общото ни схващане, че „ 16+1 “ може да се развива сполучливо единствено като допълнение към стратегическото партньорство ЕС-Китай, спазвайки правилата на неприкритост, взаимност, равно отнасяне и господство на закона “, съобщи министър-председателят Бойко Борисов и означи като значим резултат решението, взето в София, за основаването на Глобалния център за партньорство. Българският министър председател уточни и други резултати в практическото съдействие сред България и Китай - осъществяването на съглашението на стойност 1,5 милиарда евро сред банките за развиване, присъединяване на китайски компании в търгове за инфраструктурни и транспортни планове, идното разкриване на изнесени визови центрове в 15 китайски града.

В изявлението си по време на пленарното съвещание министър председателят Бойко Борисов осведоми, че по време на Срещата на локалните водачи на „ 16+1 “ в София развиване получиха демонстрационната база и павилионът за електронна търговия на селскостопански артикули в Пловдив. Министър-председателят уточни още, че в София и други градове към този момент се движат доставени от Китай дизелови и електрически рейсове, които се одобряват добре у нас.

Пред участниците във форума българският министър председател Борисов обърна внимание и на въпроса за ограничавания обсег на изнасяните артикули за Китай. „ Разчитаме на поддръжката на китайското държавно управление за набелязване на съответни ограничения за разширение и улеснение достъпа до китайския пазар, както и за ускорение на процедурите за позволения за импорт “, съобщи министър-председателят. По думите на Борисов китайските вложения следва да са в унисон с разпоредбите на Европейски Съюз и без държавни гаранции, посредством концесии, модернизиране на съществуващи производства, присъединяване в индустриални и логистични паркове, смесени планови компании.

„ Придаваме огромно значение на свързаността на района в инфраструктурата, енергетиката, цифровата сфера, туризма, където Китай може да откри своето място и значимо наличие “, означи министър председателят Борисов. В тази връзка българският министър-председател уточни за образец самодейността „ Един пояс, веднъж “ и изрази вяра, че тя ще продължи да се развива съгласно Стратегията на Европейски Съюз за съгласуваност сред Европа и Азия, Транс-европейската транспортна мрежа и Платформата за съгласуваност ЕС-Китай. Като последна цел на самодейността министър председателят Бойко Борисов сподели, че чака и реализирането на съответни планове и на българска територия.

В края на речта си пред участниците в Осмата среща на държавните и държавните ръководите на страните от ЦИЕ и Китай министър председателят Бойко Борисов съобщи, че се надява на увеличение на пътуванията на китайски туристи в България и страните от района и за усилване на обмена в образованието, културата, науката и технологиите, нововъведенията и електронната търговия.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР