За всеки един от елементите на базовата профилактика е нужен

...
За всеки един от елементите на базовата профилактика е нужен
Коментари Харесай

Ще се прегледа ли българинът профилактично, ако има допълнителен ден отпуск?

За всеки един от детайлите на базовата профилактика е необходим приблизително сред половин и един ден. На хората им се постанова да употребяват част от отпуска си, с цел да създадат профилактични прегледи. По-добре това да бъде ясно регламентирано в закона със съответна оценка на въздействието.
Това мнение изрази пред БНР здравният икономист от Експертния клуб за стопанска система и политика (ЕКИП) Аркади Шарков. Идеята бе оповестена от шефа на НЗОК проф. Петко Салчев, само че не е нова.

" Какво значи 1 ден за профилактичен обзор – за здравната система значи това, за индивида, който ще върви на този обзор – че вероятно при съществуване на някакво заболяване, то ще бъде намерено по-рано, третирано по-рано и би могло да излезе по-разходоефективно за системата в дълготраен проект. От страна на работодателя – сходен вид профилактичен обзор може да има възвръщаемост, като понижи дните в болничен на своя чиновник ", съобщи Аркади Шарков.

Това е въпрос на сделка сред Национален осигурителен институт, НЗОК, здравното министерство и работодателите, посочи той. По думите му би трябвало да се разработят разнообразни разновидности, като се пресметна разходът за този ден.

Негативният тласък за българина не работи , настройва го против системата – по този начин здравният икономист разяснява въвеждането на възможни наказания за лицата, които не се подлагат на профилактични прегледи.

Затова по думите му би трябвало да се заложи на позитивния – " имаш опция, заплатен ти е този ден отпуск , в който ще отидеш и ще извършиш тези профилактични прегледи ".

Алтернатива е и профилактичните прегледи да се правят на работното място , добави Аркади Шарков.

Повече по тематиката слушайте в звуковия файл. 
По обявата работи: Яна Боянова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР