За вредата от трансмазнините се говори отдавна. Непрестанните опити на

...
За вредата от трансмазнините се говори отдавна. Непрестанните опити на
Коментари Харесай

Забраниха трансмазнините в САЩ. А у нас?

За вредата от трансмазнините се приказва от дълго време. Непрестанните опити на този проблем да не бъде дадена публичност не доведоха до триумф. Наскоро американската работа по храните и медикаментите излезе с изказване, че трансмазнините не са безвредни за здравето. Според службата тяхното ограничение и даже възбрана ще предотврати 20 000 инфаркта и може да избави всяка година най-малко 7000 души в страната.

Здравните специалисти одобриха с ненаситност съгласно тях това много закъсняло решение. В Ню Йорк и на още няколко места в Съединени американски щати възбраната незабавно влезе в действие.

Трансмазнините се извънредно необятно употребявани. Могат да се открият в съвсем всяка пакетирана храна в супера, пържените храни, сладкишите и така нататък Данни за тях се събират от към този момент 15 години. Според специалистите те към този момент не могат да попадат в категорията " общопризнати като безвредни ", т.е. да са в листата от хиляди добавки, които производителите употребяват, без утвърждение.

Трансмазнините предизвикват непрекъснато тлеещо инфектиране в организма, което е сигурна причина за ракови формирания. Предизвикват хиперинсулизъм, което поврежда панкреаса и води до диабет. Наблюдава се наклонност доста деца да страдат от диабет вид 2, който е присъщ за възрастните.

 Бургери

Освен това те въздействат на държанието на децата, защото пречат на естественото кръвоснабдяване на мозъка и водят до експанзия или депресии. А това са единствено дребна част от откритите вреди от приема на трансмазнините.

Сдружение на най-големите в хранителната промишленост (GMA) в последните 9 години е понижило с над 73% използването на трансмазнини. Въпреки това тяхната тотална замяна като съставна част в доста артикули е извънредно сложна задача.

Въпреки подхванатите ограничения и забрани, финалното решение за възбраната на трансмазнините в Съединени американски щати следва. В разискването ще се включат редица компании. В случая те ще са решаващият фактор, макар че към този момент е ясно, че трансмазнините усилват живота на храните, само че понижават живота на хората. Те са по-евтини, само че по-вредни.

 Маргарин

Общественото мнение също е разединено по въпроса. Национално изследване регистрира, че 52% са срещу възбраната, а 44% я утвърждават.

У нас има редица здравни организации също упорстват за поредност от ограничения, които целят ограничението на синтетичните мазнини и след това възбраната им в хранителната промишленост. Първата стъпка към това е трансмазнините да бъдат обозначени на етикетите на питателните артикули. Докато това се случи, ще гледаме цветни реклами по малкия екран на маргарини, обогатени с Омега-3 мастни киселини.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР