За Великден по традиция се приготвя ястие от агнешко месоАко

...
За Великден по традиция се приготвя ястие от агнешко месоАко
Коментари Харесай

Примерно празнично меню за Великден

За Великден по традиция се подготвя ядене от агнешко месо

Ако не сте правилен почитател на обичайното печено агнешко, то ви предлагаме тази друга рецепта, която ще придаде в действителност празнична атмосфера на Великденската софра, написа

Руло от агнешко месо

Необходими артикули: агнешко бутче, към 3 кг, 300 г моркови, 2 стъбла от целина, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 50 г горчица, 2 с.л. доматено пюре, 1 2 с.л. масло, 30 мл зехтин, 200 мл алено изсъхнало вино, щипка розмарин, черен пипер, сол

Освен това – 200 г кафяв ориз, 1 тиквичка, 1 патладжан, 2 чушки, 10 чери доматчета, 5 мл зехтин, копър на усет

Начин на подготвяне: С изострен нож месото се обезкостява. Премахват се ципите и мазнината. Месото се измива със студена вода, подсушава се с забрадка и се поставя върху маса, като леко се начуква, с цел да стане плоско.

Костите се начупват и се запичат на тиган дружно с изрязаната лой. В зехтина се запържват половината моркови, едното стъбълце от целина, нарязано на ситно, и главата лук, нарязана на ситно.

Костите и зеленчуците се поставят в тенджера, прибавя се половината вино, задушава се и се прибавят 700 мл вода. Варете на слаб огън час и половина под похлупак. Трябва да остане към 1/2 л бульон.

Останалите моркови и целина се нарязват на ситно и се разпределят върху месото. Правят се дребни сечения и в тях се поставят късчета от скилидките чесън. Разпределят се и задушените зеленчуци върху месото.

Месото се поръсва с подправките и с горчицата. Месото се навива на плътно руло. Връзва се с конец, с цел да не се развие, до момента в който се пържи. Запържва се по към четири минути от всяка страна в бездънен тиган със мощно загрята лой. Поръсва се със сол и черен пипер. Залива се с останалото вино, до момента в който към момента е в тигана.

Премества се в тава, прибавят се към двеста мл от бульона, покрива се с фолио и се пече на 200 градуса половин час.

В остатъка от бульона се прибавя малко розмарин, доматеното пюре, запържено в зехтин, и се вари, до момента в който се сгъсти. Прецежда се, прибавя се маслото. Кипва се и незабавно се маха от котлона.

Оризът се сварява, доматчетата се попарват с вряла вода и се обелват, тиквичката, чушките и патладжанът се нарязват на кубчета и се запържват до златисто.

Агнешкото руло се вади от тавата, маха се конецът, соленото руло се нарязва на части. Сервира се с ориза, зеленчуците и чери доматчетата. Всичко се полива със соса.

Традиционна зелена салата

Към рулото върви Великденска салата – подготвя се от зелена салата, зелен лук, репички, нарязани сварени яйца. Овкусява се със зехтин и лимон.

Великденски венец

За десерт може да приготвите Великденски венец. Смесете 30 грама квас с една чаша топло мляко, прибавете чаша брашно, разбъркайте и оставете на топло.

Разбъркайте три жълтъка с чаша захар, прибавете 1 ванилия, белтъците разбийте на сняг с щипка сол. Добавете жълтъците към сместа с маята, прибавете 100 грама омекнало масло, белтъците, 800 грама брашно и омесете тесто.

Оставете към час да втаса, омесете отново и оставете за още един час.

Разделете тестото на три елементи и направете от тях дълги фитили. Разточете ги, единия поръсете със стафиди, другия – със смлени ядки, третия – с нарязани на късчета сушени плодове.

Навийте, тъй че фитилите да останат дълги, само че плънката да е защипана вътре. Сплетете от трите фитила плитка. Намажете с разрушен жълтък, оформете като венец. Печете 40 минути на 170 градуса. В средата на венеца можете да сложите за украса великденски яйца.

Имате съвършеното празнично меню за Великден. Нека ви е сладко!
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР