За тялото ни е важно нивата на захар в кръвта

...
За тялото ни е важно нивата на захар в кръвта
Коментари Харесай

Кръвната захар след хранене с въглехидрати

За тялото ни е значимо равнищата на захар в кръвта да са в естествени граници, тъй като това демонстрира, че процесите на снабдяване на сила до тъканите от страна на тялото ни са вярно контролирани. Проблем с обмяната на въглехидрати съществува при повишение или намаление на глюкозната централизация в кръвта. Проблем съществува и когато захарта се отделя с урината.

Обмяна на въглехидратите

Въглехидратите дават силата на организма, която реализира всички витални процеси в него. Въглехидратите одобряваме посредством храната си, само че усвояването им не става по идентичен метод. От техния тип и концентрацията на захар в тях се дефинира и метода, по който те се усвояват.

Бързи въглехидрати

Тези въглехидрати, които се усвояват бързо от организма и се назовават бързи, са рискови, тъй като с тях кръвта се насища с огромни количества захар, която не е нужна. Това натоварва задстомашната жлеза, която дава отговор на производството на инсулин. Той би трябвало да бъде в задоволително количество, с цел да преработи захарта. Засиленото произвеждане само че инсулин води до диабет;

Кои храни са носители на нездравословни въглехидрати?

 Бързи въглехидрати

Това са храни, които съдържат елементарни захари. Те нямат потребност да бъдат преработвани авансово в тялото. Такива са бялата захар, сладкото, мед, храните от бяло брашно, захарните и сладкарските произведения.

Бавни въглехидрати

Тези въглехидрати, които се усвояват постепенно и се назовават мудни, са потребни за организма. Това са комплицираните въглехидрати, които първо се трансформират в елементарни и по-късно влизат в кръвния поток. Този развой протича постепенно. Глюкозата в този случай не служи за извличане на сила, а остава като гликогенов ресурс в черния дроб и мускулите. Частта от черния дроб се употребява при намаляване на равнищата на захар в кръвта, а този от мускулите се употребява за тяхното действие.

Излишъците от гликоген се натрупат като мастна тъкан и водят до затлъстяване.

Кои храни са носители на потребни въглехидрати?

 Бавни въглехидрати

Храните, които обезпечават мудни въглехидрати, са главно:

- плодовете като череши, сини сливи, грозде, праскови;

- зеленчуците като грах, моркови, патладжани, червени чушки;

- зърнените храни като ръж, кафяв ориз, киноа;

- млякото и млечните артикули също са източник на мудни въглехидрати.

При тези храни не се получават внезапни скокове в равнищата на захарта в кръвта и по тази причина ги назовават въглехидрати с невисок гликемичен показател.

Хипергликемия

Хипергликемията е положението, при което равнищата на захарта в кръвта са нараснали. Ако това стане за малко време, се смята за обикновено, повода нормално е при стресови положения като боязън, болежка, засилена мускулна активност и други.

Повишеното равнище на захар за дълготрайно време е рисково. То се появява при заболяване на ендокринната система. Това води до нарушавания в работата на задстомашната жлеза и тогава се отделя захар в урината.

Хипогликемия

Това е положение, при което наличието на захар в кръвта е под естественото равнище. Среща се при погрешно хранене и на здрави хора. Големите количества сладки неща, погълнати едновременно, натоварват задстомашната жлеза до край. Тя отделя повече инсулин, с цел да усвои захарта, и тялото изпитва недостиг на сила. Усеща се като мощна физическа уязвимост, потене, сърцетуптене, боязън и възбуденост. Трябва да се вземе незабавно нещо сладко или даже захар. Хипогликемия се получава при заболявания на панкреаса, черния дроб, бъбреците, надбъбречната жлеза.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР