За тринайсета поредна година Сдружението на засегнатите от заболявания на

...
За тринайсета поредна година Сдружението на засегнатите от заболявания на
Коментари Харесай

Започва информационна и скринингова кампания за щитовидната жлеза

За тринайсета поредна година Сдружението на засегнатите от болести на щитовидната жлеза ВИОМ започва начинания за ранна диагностика и информиране на обществото за болесттите на щитовидната жлеза и тяхното въздействие върху здравето на хората, оповестиха от сдружението.

От 25 май 2024 година, с обичайното отбелязване на Световния ден на щитовидната жлеза и началото на Международната тиреоидна седмица (25-31 май), Сдружение ВИОМ, в партньорство с медицински лаборатории „ Синево “ и с поддръжката на Мерк България, специалисти и други сътрудници, дава старта на акцията „ Вдигни щит за твоето здраве! Прегледай щитовидната си жлеза! “.

В рамките на акцията, в 5 дни на месец юни, се плануват дни на отворените порти в София, Пловдив, Варна и Бургас, които ще се осъществят в разнообразни местоположения на лабораториите, по време на които ще се организират безвъзмездни ехографски прегледи на щитовидната жлеза и консултация с ендокринолог. На прегледалите се и на искащите да се възползват ще се обезпечават диагностични пакети на преференциални цени за лабораторни проучвания на хормоните на щитовидната жлеза, липиден профил, кръвна захар и инсулин, и други Прегледите в границите на акцията стават единствено след авансово записване на страницата на лабораториите от 27 май.

Като част от осведомителните начинания в границите на акцията са планувани: конференция на 29 май 2024 година от 11.00 ч. в Hyatt Regency Sofia, зала „ Ботев “; медийни участия на специалисти по тематиката в националните медии; осведомителни постове в обществените мрежи на ВИОМ и партньорите; обучителни видео материали по тематиките за същина и специфики на болесттите на щитовидната жлеза; хипотиреоидизъм и сърдечносъдов риск; по какъв начин вярно да одобряваме терапиите за отклонения във функционалността на щитовидната жлеза; хипотиреоидизъм и диабет вид ; щитовидна жлеза и остеопороза, тиреоидит на Хашимото – легенди и митове и други

Както всяка година, по този начин и през 2024 година, самодейностите в границите на акцията слагат акцент върху смисъла на ранната диагностика на функционалните и структурни промени на щитовидната жлеза, навременното им лекуване и качествено следене. Отклоненията във функционалността на този по този начин значим орган в човешкото тяло доста постоянно се откриват късно и това води до доста утежняване качеството на живот на хората.

Посланието на световната акция за отбелязване на интернационалната тиреоидна седмица 2024 година минава под мотото, че болесттите на щитовидната жлеза са чести и са социалнозначими, само че все пак към момента не попадат в листата на СЗО. В унисон с това обръщение, тазгодишното мото на българската самодейност е отдадено на връзката сред болесттите на щитовидната жлеза и другите социалнозначими заболявания. Счита се, че отклоненията във функционалността на щитовидната жлеза имат връзка и въздействат върху сърдечносъдовите, ендокринологичните, респираторните болести, и даже върху онкологичните. Тези четири групи болести са причина за 80% от всички преждевременни смъртни случаи в света в резултат на незаразните болести.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР