За тревожни последици за демокрацията и плурализма в България предупреждават

...
За тревожни последици за демокрацията и плурализма в България предупреждават
Коментари Харесай

Хаос и корупция, ако субсидията стане 1 лев

За тревожни последствия за демокрацията и плурализма в България предизвестяват от Асоциация " Прозрачност без граници ", разяснявайки предлагането на ГЕРБ за 1 лев партийна дотация на глас. Експертите настояват, че методът на ръководещите по тематиката е спорен и безреден.

Асоциацията разгласява своя позиция, в която се показва отрицание от обстоятелството, че държавното управление преглежда два паралелни законопроекта в един и същи ден, без да е постигнало кохезия за размера и метода на установяване на партийните дотации. Единият законопрект прецизира върху кои тъкмо гласове се начислява дотацията, а другият - фиксира размера на дотацията. Последните помени, съгласно Асоциацията, ще попречват партиите да поддържат минимално равнище на активност на партийните структури.

Според организацията е нарушена законодателната процедура, защото претекстовете и в двата законопроекта са бланкетни, липсва оценката на въздействието във втория законопроект и не е съветвано публичното мнение.

От Асоциация " Прозрачност без граници " акцентират, че въпросните законопроекти в действителност не преглеждат същинските проблеми по отношение на финансирането на политическите празненство - неналичието на явен аршин за установяване размера на дотацията, прекомерно високият размер на държавната дотация, неналичието на обязаност сред размера на държавната дотация и действителната практическа поддръжка на партиите от техните членове и донори, неналичието на пълномощия на Сметната палата да прави инспекция за сходство сред действително получените и действително изразходваните пари в предизборните акции, изразходването на държавната дотация за несвойствени партийни действия, както и въпросът за безплатното отразяване на предизборните акции в публичните медии.

Смисълът от държавното финансиране на политическите партии е в това да бъде оказвана поддръжка на партиите, тъй че да поддържат ефикасни партийни структури, които работят в полза на гласоподавателите и да не попадат според от стопански ползи на огромни корпоративни донори, акцентират специалистите. Държавната дотация, напомнят от организацията, се дава, с цел да пази политическия плурализъм и да служи като преграда против корупцията.
От " Прозрачност без граници " насочат апел двата законопроекта да бъдат синхронизирани и да бъде направена задълбочена полемика. За да се откри съответно решение на проблемите, които произтичат от модела на партийно финансиране.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР