За тези, които отглеждат зеленчуците си в домашни условия, винаги

...
За тези, които отглеждат зеленчуците си в домашни условия, винаги
Коментари Харесай

Кога трябва да засеете краставиците, за да имате висок добив?

За тези, които отглеждат зеленчуците си в домашни условия, постоянно стои въпросът какво да създадат, с цел да получат оптимално добра годишна продукция. Ако обаче желаеме да се радваме единствено на екологично чисти артикули, би трябвало да реализираме нарастване на добива единствено с естествени средства. Краставиците би трябвало да са вкусни, ароматни, здрави и хрупкави. Всеки градинар употребява своите тактики при развъждането им, които дават стремежи резултат. Затова ви предлагаме няколко потребни препоръки за развъждане на краставици, които безусловно ще ви донесат богата годишна продукция.

1. Обогатете почвата, с цел да подхраните краставиците

Засадете краставиците на място, където преди този момент е имало зеле. Там почвата е обилно обогатена с минерални субстанции. Ще насърчите производството на зеленчука, в случай че преди слагане на корените му в почвата, в направената дупка подхраните почвата с натурален органически тор (натрошени яйчни черупки, обелки от плодове и зеленчуци, наквасен самун, торф, разбъркан с компост или плява, изсъхнали листа, окосена трева и други).

Не забравяйте от време на време да покривате зеленчуковите лехи с хумус или изгнила тор, слама, окосена трева или дървени стърготини (мулчиране). Това защищава почвата от изсушаване и обезпечава " легло " за плодовете.

За да не са горчиви краставиците, първия месец деликатно разкопавайте почвата към растенията на дълбочина 2-3 сантиметра. По-късно направете 2-3 дупки към стъблото и изсипете в тях прясна плодородна почва.

2. Растения, които са подобаващи за развъждане наоколо до краставици

Ако имате необятно място, може да засадите царевица 1-2 седмици преди краставиците, с цел да се изкачват по естествените й стъбла. За задачата посадете семената от краставица на 50 сантиметра южно от всяко царевично стъбълце, тъй че да имат задоволително светлина. Близо до тях може да отглеждате също фасул и зеле.

3. Подготовка на семената и засяване

Използвайте семена с 2 до 4 години период на валидност. Те стават по-качествени, когато се съхраняват по-дълго време. Растенията, отгледани от тях дават повече плодове. Ако вие сами събирате семената, преди сеитба им направете топлинна обработка, като ги поставите в платнена торбичка и ги закачите над нагревател или печка още при започване на зимата. След 2,5 - 3 месеца на топло се усилва тяхната продуктивност. Друг вид е преди засяването да накиснете семената за 12 часа в изворна или дъждовна вода, затоплена до 25-30 градуса. Може също по този начин да ги изчакате да покълнат в мокри дървени стърготини или торф за към 2 дни.

Засейте по 2 коренчета на 8-10 сантиметра дистанции едно от друго в дупка с дълбочина 2 сантиметра. Разстоянието сред растенията в един ред да бъде 25 сантиметра.

4. Премахнете страничните издънки, с цел да получите по-богата годишна продукция

Ако се появят доста безплодни цветове, направете няколко разреза на върха на главното стъбълце, което ще докара до още един напредък на странични издънки. Те ще дадат повече женски цветове. Появата им обаче може да се забави, в случай че се поливат със студена вода, което е изключително значимо да се избегне в първите дни след покълване и напредък. Затова водата би трябвало да престои в контейнер, да се нагрее или да се смеси с топла вода, до момента в който стане към 25 градуса.
Искате ли да гледате моркови? Трябва да започнете занапред
Ако към този момент сте решили да си отгледате домашни екологично чисти моркови или ви следва да го извършите, е значимо да знаете няколко елементарни...
Прочети повече
Най-ранните краставички отстранете неотложно, без да чакате да пораснат. Това също ще усили добивите. Криви плодове като куки или круши се получават, когато на растенията им липсва вода или калий. Заострените плодове с дебела ръкохватка имат недостиг на азот.

5. Пооливайте краставиците вярно

Краставиците са фенове на влагата, само че не обичат наводненията. В първия интервал на напредък и когато нарастват плодовете, те се нуждаят от постоянно поливане. Но по време на цъфтежа би трябвало да се спре поливането в продължение на няколко дни. Изсъхването на почвата ще насърчи появяването на женски цветове. Когато краставиците завържат плодове, напояването би трябвало да се възобнови.

Най-добре е да се поливат, когато слънцето не грее мощно - в следобедните часове или вечер, само че не прекомерно късно през нощта или рано сутринта, защото е нездравословно за тях. Напоявайте с хладка вода (не по-малко от 20 градуса) в основата на растенията, без да пръскате листата, в противоположен случай те пожълтяват. Студената вода предизвика кореново изгниване. В горещите летни дни поливайте краставиците всеки ден или даже два пъти дневно, при умерени температури - 2-3 пъти седмично, а при облачно време се въздържайте от поливане.

Срещу изгниване 2 пъти месечно напоявайте всяко растение с 1/2 литър блестящо розов разтвор на калиев перманганат.

Още от ГРАДИНАРСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР