За тази пита си струва да проявите майсторлък, вашето цвете

...
За тази пита си струва да проявите майсторлък, вашето цвете
Коментари Харесай

Празнична пита цвете

За тази пита си коства да деянията мурафет, вашето цвете заслужава всяко изпитание

Необходими Продукти

● брашно - 1 кг
● прясно мляко - 400 мл
● яйца - 2 бр.
● квас - 42 г прясна
● захар - 1 с.л.
● сол - 1 с.л.
● олио - 4 с.л.

За намазване


● яйца - 1 бр.
● сусам
● мак
● олио - за намазване

Начин на подготвяне

Затоплете леко млякото и в 100 мл от него разтворете маята и захарта и оставете да шупне за 10-15 минути на топло. Пресейте брашното и солта и направете кладенче. В него сипете яйцата, олиото, останалото мляко и шупналата квас. Замесете меко и еластично тесто, което не лепне по ръцете. Месете най-малко 5 минути. Оставете тестото да почине за 5 минути и в същото време застелете огромна това с хартия за печене.

За оформянето на питата:

1. Разделете тестото на 9 топки по 150 г всяка и 1 топка от 300 година

2. Разточете топка тесто от 150 г на тънка кора. С помощта на съд с диаметър към 20 см изрежете хубава кръгла кора. Така направете всички топки тесто от 150 година

3. Наложени по три изрязани кори една върху друга, като ги намазване с малко олио. Трябва да получите три тройки кори.

4. Първата тройка сложете в центъра на тавата. Срежете корите на четири триъгълника, без да стигате до края. На всеки триъгълник направете дребен прорез, без да стигате до края. Отворете триъгълниците тъй че да се образува нещо като кладенче. Прокарайте връхчетата на всеки триъгълник през разрезите с цел да се оформи нещо като листо.

5. Останалите две тройки кори разрежете на по 8 триъгълника всяка, като на всеки извършите дребен прорез, само че без да стигате до края. Трябва да получите 16 такива триъгълника. 12 от тях оформете на листа, като прокарате връхчетата на всеки триъгълник през разрезите.

6. Готовите листа подредете по ръба на кладенчето от корите във тавата три по три.

7. Пренесете всички отрязъци тесто и разделете на две елементи.

8. Едната част разточете на тънка кора и нарежете на ленти. Вземете топката тесто от 300 г и върху нея с лентите оформете плетеница. Поставете готовата плетеница в центъра на кладенчето, образувало се от листата от тесто.

9. Втората част от тестото разточете на кора, намажете с олио и навийте на руло. Срежете на две по дължина и усучете получилите се фитили. Поставете усуканото тесто сред плетеницата и листата от тесто.

Оставете готовата пита да втаса на топло за най-малко един час. После намажете с разрушено яйце и поръсете със сусам и мак. Печете в авансово загрята на 200 градуса фурна до подготвеност.

Разгледайте фотосите, с цел да се ориентирате по-добре.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР