За тази година увеличението в бюджета на БАН, който идва

...
За тази година увеличението в бюджета на БАН, който идва
Коментари Харесай

БАН обидени от бюджета. Ще има ли протести?

„ За тази година нарастването в бюджета на Българска академия на науките, който идва непосредствено от страната, а не от планове, е единствено 2 млн. лева, което стига единствено за увеличение на минималните заплати и осигурителни предел. Няма никаква инвестиция в просвета Ние сме афектирани от това, което се предлага “, сподели ръководителят на академията акад. Юлиан Ревалски в „ Лице в лице “.

„ Бюджета на една организация като Българска академия на науките има два стълба – единият идва по линия на страната, по този начин наречената дотация. Тя е предопределена за поддръжка на научния капацитет, който е част от суверенитета на една страна. Има втори дирек на финансиране - плановото, което служи за поддръжка на инфраструктурата на академията. Финансирането от страната е значимо, тъй като то обезпечава устойчивото развиване на организацията “, сподели акад. Ревалски.

По думите му Българска академия на науките е на равнището на своя френски еквивалент и какъв брой са скъпи учените се е видяло по време на пандемията. България към момента е достигнала обещаното равнище от 1% от Брутният вътрешен продукт да отива за просвета, сподели ученият.

Според него с този бюджет „ се получава разделянето сред учените в Българска академия на науките и в университетите ". Един помощник в академията взема 940 лв., а в университетите. „ Така е ясно, че никой млад академик няма да търси работа в Българска академия на науките “.

„ Науката е изцяло пренебрегната в този бюджет ”, съобщи акад. Ревалски.

По въпроса дали и по какъв начин ще стачкуват учените, той съобщи, че като ръководител на Българска академия на науките не може да даде отговор, само че това може да бъде решено от синдикатите в академията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР