За силното родово взаимодействие Ти вместо мен и аз вместо

...
За силното родово взаимодействие Ти вместо мен и аз вместо
Коментари Харесай

Опитът да излекуваме някой друг, жертвайки самите себе си ♥ Берт ХЕЛИНГЕР

За мощното родово взаимоотношение „ Ти вместо мен и аз вместо теб! “ и разрушителната динамичност на заплитанията, когато човек от фамилната система е съдбовно безизходен с различен и не живее личния си живот. Споделено от тематичния семинар на Берт Хелингер, основател на груповия лечебен способ „ Семейни констелации “, назаем от ФБ страницата на психолога и психотерапевта Людмил Стефанов.

Берт Хелингер (1925 ~ 2019)

Освобождаване от заплитанията

Много постоянно заболяванията са свързани с различен аспект на вътрешно движение… Казахме, че това е семинар, който може да ни изведе от заплитанията. Ние се учим, по какъв начин можем да се освободим от заплитанията. И главното усложнение въобще, се показва с една фраза, която мнозина споделят на самите себе си.

Мнозина споделят или показват тази фраза със своето държание. Фразата е: „ Аз вместо теб! “. „ Аз ще се разболея вместо теб; Аз ще умра вместо теб; На твое място, с цел да бъдеш жива ти “… Тази фраза е опит да излекуваме някой различен – най-често някой от родителите - и поради това ние жертваме самите себе си. Като най-често даже не знаем за това, то се случва подсъзнателно.

Много заболявания са свързани с това желание. Но в основата му стои друга фраза. Фраза на някой от родителите, най-много на майката. Тази фраза също не се изговаря. Тя се демонстрира с държанието. Тази фраза звучи по този начин: „ Ти вместо мен “. Казва го майката, когато е болна…

Ще покажа същото и в друго фамилно взаимоотношение. На мой семинар преди време присъстваше един човек, който се беше оженил за жена, болна от анорексия. Така че той действително чакаше тя да почине от апетит. Оказа се, че в неговото семейство някои хора бяха умрели от апетит по време на войната. И той изпитваше несъзнаван боязън, че също може да почине от апетит - от преданост към тях. Затова се беше оженил за жена, която да го направи вместо него. Сякаш ѝ споделяше: „ Ти ще умреш от апетит вместо мен! “.

Тук виждаме типичното проявяване на динамичността „ Ти вместо мен. “ Същото сме следили и по отношение на абортираните деца. Майката доста постоянно в този случай следва абортираното си дете в гибелта. Разбира се, прави го неумишлено. Но нейното държание е такова, като че ли тя желае да почине. И тогава да вземем за пример синът ѝ споделя: „ Аз ще го направя вместо теб “. И умира или се разболява.

Динамиката „ Ти вместо мен и аз вместо теб “ е с надалеч отиващи последици… Как да вземем за пример тя се демонстрира при взаимоотношението терапевт-клиент по време на фамилни констелации? Тогава клиентът идва при нас и чака от нас излекуване. И какво се случва? Понякога помощникът споделя на болния: „ Аз вместо теб ще се разболея “. Някои констелатори се разболяват в действителност по този начин… Защото доста помощници са живеели в родителското си семейство на правилото: „ Аз вместо теб “. Те са го казвали на своята майка, с цел да я спасят, само че несполучливо. Тогава те си избират помагаща специалност. За да спасят някой различен. И там протича същата тази динамичност. Клиентът му споделя „ Ти вместо мен “, а той скрито споделя на клиента: „ Аз вместо теб “. Защото помощникът към момента е безизходен в неговото родителско семейство с динамичността „ Аз вместо теб “…

„ Аз вместо теб! “ Това е базата, върху която стъпва държанието и на светците. Всеки светец споделя: „ Аз вместо теб “. В Библията тази фраза се споделя и от Исус: „ Няма по-голяма обич от това, да дадеш живота си за своите другари “. Това е същността на фразата „ Аз вместо теб “.

Но по какъв начин тогава се усеща приятелят ти, поради който си пожертвал живота си? Ще отиде ли той в Рая? И в какъв Рай? Или може би това ще е Ада или някакъв подправен Рай… Поведох ви малко надалеч… Но това дава друго схващане за заболяването и помощта. И какво е тогава изцеляващото придвижване? Какво споделяме на подобен клиент? Къде го водим? Водим го към фразата „ Аз за себе си и ти за себе си “…

Затворете очи… и дано проверим в душата си, на кого сме споделили още като деца „ Аз вместо теб “… и на кого споделяме, бидейки към този момент възрастни: „ Ти вместо мен “. Колко клиенти са ни казвали и са очаквали от нас: „ Ти вместо мен “… И в случай че ние сме си замълчавали, без да помръднем; и в случай че ние сме си разрешавали тази фраза просто да мине около нас, по какъв начин по-късно се е държал клиента? Може би си е представял, че ни убива? Затова ние му споделяме: „ Ти за самия себе си и аз самичък за себе си “…

И какво се случва тогава? Той оздравява. Той излиза от динамичността „ Ти вместо мен и аз вместо теб “ на друго ниво… (пауза от 2 минути, през което време групата е със затворени очи).

Източник:
Снимка: Берт Хелингер (1925-2019)

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР