За шеста поредна година във Велико Търново се открива фестивалът

...
За шеста поредна година във Велико Търново се открива фестивалът
Коментари Харесай

Царевец става „Сцена на вековете“

За шеста поредна година във Велико Търново се открива фестивалът " Сцена на вековете ". 15 заглавия от света на операта, балета, симфоничната музика и мюзикъла ще зарадват феновете на оперното изкуство и ще показват най-хубавите заглавия от репертоара на оперните театри в цялата страна.

„ Тази година има от всичко, откриването е с балет на 3-ти юли – „ Спящата хубавица “ на Държавна опера Стара Загора. Програмата е доста богата. 15 впечатляващи заглавия – опера, балет оперета, симфонична музика и мюзикъл са включени в главната и съпътстваща стратегия на шести Летен сезон на българските оперни театри „ Сцена на вековете “ във Велико Търново. 

„ Сцена на вековете – С взор към бъдещето “ е новата част в тазгодишното издание на фестивала. За първи път като изненада в програмата на 5 юли на огромната сцена в Двореца на Царевец ще излезе Балетна школа " Класика " при Народно читалище " Надежда - 1869 " - Велико Търново, със спектакъла „ Лешникотрошачката “. На 27 юли столичната вокална група ‘’Бон-Бон Мюзик “ ще показа „ Пепеляшка “. Другата изненада е майсторски клас, който ще организира международната оперна прима Красимира Стоянова, а заключителният концерт на младите дарования ще е на 23 август в МДТ „ Константин Кисимов. “ – споделя маестро Владимир Бошнаков, артистичен шеф на фестивала.



Фестивалът „ Сцена на вековете “ е с дълга традиция и датира от 1985 година. През 2008 година още веднъж се възвръща и показва най-хубавите и нови заглавия от репертоара на оперните театри в България на екстериорна конюнктура.

„ Тази сцена е натоварена исторически с обстоятелството, че постоянно са поставяни там значими заглавия, това историческо място акумулира национална сила. Радвам се, че има такива сформира и трупи, които не престават да се занимават с класическа музика, с типичен танц, типичен спектакъл и измежду младежите има хора, които се занимават с изкуство и се развиват. Надявам се и поисквам постоянно програмата ни да е толкоз богата, колкото е и тази година. “

По традиция, съпътстващата фестивална стратегия е в Летния спектакъл и включва концертите " Sting the Opera “ на Държавна опера Стара Загора и Военния биг бенд, „ Да послушаме кино “ на Хилда Казасян и Плевенската филхармония и “Symphony Way ” с присъединяване на Васил Петров и „ Симфониета “ - Враца.

Какво е най-интересното от програмата, какви ще бъдат изненадите на това издание, и каква наклонност утвърждава един сходен фестивал, чуйте в изявлението на Ангелина Грозева с маестро Владимир Бошнаков.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР