За сериозни рискове за живота на европейските туристи предупреждават метеоролози,

...
За сериозни рискове за живота на европейските туристи предупреждават метеоролози,
Коментари Харесай

След огнения Цербер: Адски Харон вилнее тази седмица в Европа

За съществени опасности за живота на европейските туристи предизвестяват метеоролози, откакто предходната седмица температурите на Стария континент се повишиха до съвсем 50 градуса по Целзий поради горещата вълна Цербер. Тя е кръстена на триглавата хрътка от “Ад ” на Данте Алигиери.

По нищо не проличава, че Европа скоро ще си отдъхне от непоносимите жеги. Задава се нов циклон - Харон, който ще премине през Южна Европа и ще нажежи земята дотолкоз, че се чакат нови върхове. Името Харон идва от гръцката митология. Той е лодкарят, който прекарва мъртвите през реките Стикс и Ахерон в подземното царство на Хадес.

Най-топло през идната седмица ще бъде на италианския остров Сардиния. Очаква се термометрите да чукнат 48 градуса. В столицата Рим още веднъж предстоят температури от към 43 градуса. Там хората се разхождат с минивентилатори, с цел да се спасят от жаркото слънце. Италианските плажове на юг също са претъпкани. Хората се разхлаждат даже във фонтаните.

От Министерството на здравеопазването издадоха алена паника за 16 града, в това число Рим, Болоня и Флоренция, за миналия уикенд. Властите посъветваха всички в тези зони да заобикалят директна слънчева светлина сред 11 и 18 ч и да се грижат за възрастните или уязвимите хора.

Зачестяват припадъци на туристи,

по улиците постоянно се срещат коли за спешна помощ. Екскурзоводи разясняват, че обстановката е извънредно притеснителна.

Според метеоролози жегата, обхванала Италия, Испания и Гърция, може да докара до “потенциално най-високите температури, регистрирани в миналото в Европа ”. Според прогнози това ще бъде най-горещата вълна за лятото. Тази седмица Балканите също ще бъдат обхванати от рискови температури.

Властите в Атина затвориха даже Акропола през най-горещите часове за трети следващ ден. Раздава се и безвъзмездна вода на хората. Въпреки това зачестяват случаите на неразположение поради топлото време. През последните дни в Гърция летовници снимаха термометри, показващи 49°С. Официалният измерен връх в Европа е регистриран в Сицилия през август 2021 година и е 48,8°С.

Много туристи трансформират проектите си за пътувания поради предизвестията за рискови горещини. На места в Южна Испания земята се нагря до над 60°С.

Една от аргументите за извънредно високите температури е, че към Южното Средиземноморие се е оформила област с високо налягане - изключително за региона към Испания. Облаци прахуляк от Сахара утежняват в допълнение метеорологичните условия. Друг фактор е и

извънредно високата температура на морската вода,

поради която не духат по-хладни ветрове.

Задушаваща гореща вълна обхвана също южната и югозападната част на Съединени американски щати. Рекордно високи температури се предвидиха за миналия уикенд в 45 места, най-вече в южните или западните щати като Тексас, Невада, Айдахо и Орегон. Една трета от американците, или към 113 млн. души, са предизвестени за рискови горещини - от Флорида до Калифорния и до щата Вашингтон.

В Лас Вегас може да има три поредни дни с оптимални температури от 46°С, което се е случвало единствено един път до момента, през 2005 година В неделя термометрите там чукнаха даже 47°С. Още рано сутринта градусите надвишиха 30.

Приблизително пет седмици откакто небето над Ню Йорк и огромна част от северозападната част бе помрачено от горски пожари от Канада, гъстият пушек към момента визира няколко канадски провинции и навлиза в регионите на Северните равнини и Големите езера на Съединени американски щати.

Пожар на Канарските острови изсели над 4 хиляди души

Хиляди поданици на Канарските о-ви бяха призовани да изоставен домовете си, до момента в който чиновници на незабавната помощ се борят да овладеят голям горски пожар.

Той се разгоря рано сутринта в събота. За едно денонощие огънят погълна 11 100 акра земя и най-малко дузина домове в Ла Палма - един от най-гористите острови на Канарите.

Около 400 бойци оказват помощ на място, с цел да се овладеят пламъците. Властите споделиха, че 4255 души са били евакуирани. Някои отхвърлят да го създадат.

Бедствието идва по-малко от 2 година, откакто вулкан изригна на острова и унищожи хиляди домове.

Пожарът стартира в региона на Ел Пинар в северозападната община Пунтагорда, преди да се популяризира на юг към град Тихарафе.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР