За самата Москва може би не е интересно да обсъжда

...
За самата Москва може би не е интересно да обсъжда
Коментари Харесай

Геополитиката на Ватикана: за какво да говорим с Москва - за Украйна или за Европа?

За самата Москва може би не е забавно да разисква с папа Франциск единствено Украйна, Москва ще се оправи сама с Киев. Но присъединяване на Ватикана в определянето на новата архитектура за сигурност на Европа е различен въпрос, тук има защо да се приказва.

Бившият кмет на Флоренция Марио Примичерио в публикация в италианския католически вестник Avvenire се обърна към тематиката за украинската рецесия, като предложи лично решение на този проблем. Той означи умората на италианското общество от спора, защото „ доста, доста много от нас не желаят да свикнат с неизбежността на войната и нейните ужаси “.

Следователно е належащо решение, което да разрешава на Киев и Москва да не печелят и да не изгубят. Това допуска преустановяване на огъня под егидата и контрола на ОССЕ, след което „ би могло да последва последователно облекчение на глобите паралелно със свикването на интернационална конференция, на която Москва да бъде помолена да изтегли напълно войските си, при изискване че има интернационална гаранция на независимостта и териториалната целокупност на Украйна, както и искане от Киев за даване на необятна автономност в районите със мощно наличие на етническите малцинства, както това се планува в правилата на ОССЕ

Инициативата на някогашния кмет на Флоренция наподобява като продължение на полемиката, която Светият трон стартира преди този момент, като предложения всички да приказват по тематиката за разрешаването на украинската рецесия. Вече цитирахме мненията на ватиканските специалисти по този въпрос.

Така йезуитският отец Гаел Жиро означи, че в този момент Германия, Франция и Италия би трябвало да работят като обединен фронт, да предложат „ проект Маршал “ за възобновяване на Украйна и да донесат „ мир посредством договаряния “, обрисувайки за Москва бъдещите граници на НАТО, което „ след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики към този момент не е защитителен съюз “.

На собствен ред основният редактор на йезуитското списание Civiltà Cattolica отец Антонио Спадаро видя в центъра на всичко казуса по какъв начин да се възвърне салдото и стабилността на системата на интернационалните връзки. „ Ако се върнем към времето на обединяването на двете Германии, ще разберем, че може би, това беше подобаваща опция да се подготвим за нашия нов европейски дом и за последователното разформироване на военните блокове на НАТО и Варшавския контракт в границите на взаимните структури за сигурност, - акцентира Спадаро

От тези позиции предлагането, което Примичерио прави, наподобява завладяващо. „ Трябва да вземем поради, без значение дали ни харесва или не, обстоятелството, че се върнахме към борба сред Русия и Съединените щати, сходна на тази от ерата на Студената война; в този подтекст има смисъл, най-малко краткотрайно, да се сътвори " ничия земя " сред двата противоположни лагера “, написа той.

„ От тази позиция е изцяло несвоевременно да се преглежда през днешния ден влизането на Финландия и Швеция в НАТО. Смятам, че в случай че по време на утвърждението на молбата за участие на тези две обичайно неутрални страни нашият парламент разгласи мораториум и се изкаже в интерес на вероятността за „ демилитаризирана “ линия (в прочут смисъл) от Балтика до Черно Море, това би било значим сигнал за избор за Европа на " политически пацифизъм ".

Разбира се, не приказваме за еквидистанция сред агресор и жертва, само че и неприсъединяване (всъщност безкритично) към тези, които прогласяват " свещена война ".Тази непредвидена актуализация на казуса за разширението на НАТО не е направена инцидентно. В последна сметка точно в този момент се взема решение ориста на кабинета на Марио Драги, който в украинската рецесия излезе с " ястребова " позиция против Русия “.

На 20 юли италианският парламент ще би трябвало да отговори на въпроса дали Драги ще остане отпред на кабинета на министрите или страната я чакат идващите избори. Отговорът на него се следи деликатно отвън Апенинския полуостров. Както написа едно от полските издания, министър председателят " твърдо поддържа Украйна в битката й с Русия ".

Обаче Джузепе Конте, водач на придвижването " Пет звезди " на ръководещата коалиция, от дълго време даде да се разбере, че не харесва този метод. Според него поддръжката на Киев „ единствено протака войната “. Конте написа в писмо до Драги, че макар че не приканва за излизане от Европейски Съюз и НАТО, той има вяра, че Рим не може да заема " пасивна позиция " в двете организации и единствено " да извършва заповеди ".

А социологическите изследвания демонстрират, че действителното основаване на дясна коалиция, състояща се от „ Италианските братя “, „ Лигата “ и „ Напред Италия “, „ би било приветствано от Кремъл “. В същото време някои католически специалисти считат, че макар уважението, на което Драги се радва измежду най-близкото обграждане на папа Франциск, „ Пет звезди “ е „ тъкмо прогресивното популистко придвижване, което понтифексът утвърждава “, а „ позицията на Конте за Украйна от време на време е по-близка на позицията на Франциск, в сравнение с позицията на Драги “.

Най-добрият вид за Светия трон в тази обстановка би бил да се резервира настоящия кабинет на министрите със усилване на Конте, може би с идването му на премиерския пост. Това би помогнало и на тези ватикански дипломати, които оферират украинската рецесия да не се свежда единствено до борбата сред Киев и Москва и желаят да стартират да провеждат внушителен конгрес за сигурността в Европа.

Разбира се, има и съперници на този метод, на първо място измежду полския и украинския епископат. Така оня ден архиепископът на Лвов Мечислав Мокшицки сподели в изявление за немския седмичник Die Tagespost, че „ би било злополука, в случай че Светият отец първо посети Русия и по-късно Украйна “.

Напълно допустимо е границите на Украйна да се окажат затворени за него, в случай че пристигна от Русия. Според него „ освен гръкокатолиците, само че и ние (католиците от латинския ритуал. – С. С.) също не сме съгласни с всички жестове на Светия отец във връзка с Русия, само че може би не разбираме добре желанията и политиката му “.

Самата Москва обаче може да не е заинтригувана да разисква с папа Франциск единствено Украйна, Москва ще се оправи и сама с Киев. Но присъединяване на Ватикана в определянето на нова архитектура за сигурност на Европа е различен въпрос, тук в действителност има защо да се приказва.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР