За съжаление, вече е практика да се блокират проекти за

...
За съжаление, вече е практика да се блокират проекти за
Коментари Харесай

Как фирми блокират проекти за милиони левове

За страдание, към този момент е процедура да се блокират планове за милиони левове от страна на компании, чийто най-малък капитал за учредяването им е единствено... 2 лв.. Държавата, от своя страна, признава, че няма какво да направи и се оправдава със закона. Новият образец е блокираната социална поръчка за пловдивското „ Кукленско шосе”, чиято стойност е 6 млн. лева

Двамата „ застрахователи” Димчо и Станко удариха за 5 дни 14 поръчки с тъжби в Комисия за защита на конкуренцията в общините София, Пловдив, Търговище, Смолян, Любимец, Твърдица, Черноочене, Велинград, Симеоновград и Вършец, оповестява Trafficnews.bg. Това се случва на фона на блокираната поръчка за Кукленско шосе за 6 млн. лв. в Пловдив, който е следващият блокиран обект под тепетата.

Тандемът ръководи компанията „ Зара брокер”, която е с капитал от едвам 2 лв.. Съдружници в нея са 32-годшният Станимир Каратанев и 48-годишният Димчо Димов, които са записали компанията.

От профила на 32-годишния Станимир излиза наяве, че той работи като багерист в строителна компания. Завършил е средно-специално обучение в родния Чирпан, а пристрастеността му са бързите скорости. За разлика от него 48-годишният Димчо от Стара Загора не е написал с какво се занимава. От профила му проличава, че е фамилен човек и странник.



Именно пропуските в Закона за публичните поръчки разрешат да се стигне до неуместната обстановка компания с организационен капитал от 2 лева да блокира публични поръчки за милиони левове. Сега настоящото законодателство разрешава на безусловно всички компании да влизат в графата на „ заинтригувани лица”. По закон такова лице е всяко, „ което има или е имало интерес от приемането на общества поръчка и на което е нанесена или може да бъде нанесена щета от твърдяното нарушаване “.

По този метод се образуват и „ кухите” компании, чиято активност е само и единствено блокиране на поръчки. Сценарият е един и същи, а точно – тъжба в Комисия за защита на конкуренцията и прекъсване на осъществяването на поръчката. Следва отхвърли от институцията и дело във Върховен административен съд, на което обаче не се заплаща наложителна вноска. Така жалбата е отхвърлена, само че вредите са нанесени – поръчката е спряна за значителен интервал от време.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР