За съжаление не винаги красотата и здравето вървят ръка за

...
За съжаление не винаги красотата и здравето вървят ръка за
Коментари Харесай

Диета за красив загар

За страдание не постоянно хубостта и здравето вървят ръка за ръка. Такъв е казусът и с слънчевият тен, които скрива минусите по кожата ни, прави я гладка, блестяща и стегната. Както знаем този разкрасяващ резултат се дължи на пигмента меланин, които кожата ни създава за отбрана от ултравиолетовите лъчи. И има за какво – те поразяват нашите кафези, предизвикват сухота, по-бързо стареене и даже злокачествени болести.

Добрата вест е, че производството на меланин се подтиква освен от слънчевите лъчи, само че и от ред други фактори – хормони, козметика, хранителни субстанции. Така с уместно меню и минимално излагане на слънце (съответно минимални вреди за кожата), можем да придобием луксозен златист загар и да го съхраним за дълго.

В блестящо оцветените плодове и зеленчуци се съдържат естествени пигменти, които подтикват и нашия организъм да създава пигмента меланин. Най-важни от тях са бета-каротина и ликопена. Както несъмнено знаете, първият е растителна форма на витамин А и се съдържа в морковите, кайсиите, тиквата, спанака и останалите зеленолистни зеленчуци. За да си осигурите нужното количество бета-каротин е задоволително да хапвате на ден 100-150 гр. от тях.

Ликопенът е вещество от групата на бета-каротина, само че има 6 пъти по-силни пигментиращи свойства от него. В плодовете и зеленчуците то извършва фотосинтезираща и фотозащитна функционалност, само че също по този начин им придава и кондензиран червен цвят. Ще го откриете в доматите, розовия грейпфрут и динята. Тъй като ликопенът не се унищожава при готвене и консервиране, можем да си го набавяте целогодишно от доматените пюрета и лютеницата.

Както ликопенът, по този начин и бета-каротинът обаче, се усвояват най-добре, когато ги хапваме в композиция с мазнини. Затова не трябва да забравяме, щедро да овкусяваме салата си с растително олио. На всичкото от горната страна то съдържа нужното количество вит. Е, които освен ускорява действието на ликопена, само че и пази, подхранва и възвръща кожата и по този метод ни обезпечава дългогодишен и здравословен загар. В най-големи количества ще го намерим в маслото от пшеничен зародиш, зехтинът, слънчогледовото олио и пълнозърнестият самун.

Кожата ни не би могла да създаде меланин без аминокиселината тирозин (самият развой даже се назовава тирозиназа). Затова, в случай че желаеме да се сдобием с хубав загар би трябвало да хапваме всекидневно храни, които я съдържат – пилешко и пуешко месо, риба и морски блага, млечни артикули, а вегетарианците могат да я намерят в боба и ядките. Пак от тези храни (без пилешкото), ще си набавите и мед – най-важният минерал за реализиране на бърз и здравословен загар.

Хапвайте от изброените артикули месец преди да се покажете под слънчевите лъчи. Така нужните субстанции ще се натрупат в организма ви и с минимално количество престои под слънчевите лъчи, ще постигнете оптимални резултати. Продължете диетата и по-късно, с цел да се резервира златистият ви загар допустимо най-дълго.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР