За съжаление България не разполага с 16 летящи изтребителя. Ако

...
За съжаление България не разполага с 16 летящи изтребителя. Ако
Коментари Харесай

Кирил Петков: България не е изнесла никаква бойна техника за Украйна

" За страдание България не разполага с 16 летящи изтребителя. Ако това беше по този начин щях доста да се веселя, тъй като щяхме да имаме защита за въздушното ни пространство. Това изобщо не е правилно. Дори най-малката единица техника до в този момент не е отпътувала от България за Украйна "

Така министър председателят Кирил Петков разяснява пред БНР появилата се информация от украинските военноморски сили, че България трансферира в страната им 16 МИГ-а и 25 щурмови самолета. " Изпращаме камиони и работи с Червения кръст за филантропична помощ.

Това е нашият приоритет сега - одеяла, палатки и всичко, което можем да съберем за нуждаещите се. Има и сметка на БЧК, приканвам всеки, който може, да взе участие в това. Военна логистична поддръжка формат България - Украйна няма. Ако се реши на равнище Европейски Съюз и НАТО това може да стане, само че с цел да се случи такава съгласуваност, тя би трябвало да мине и през Министерски съвет и Народното събрание ", добави Петков.

Той удостовери появилата се информация, че е изпратил в Брюксел държавния аероплан, с цел да докара до София новия министър на защитата. " Това беше единственият вид Зарков да участва на съвещанието на Народното събрание ", на което се гласоподава кандидатурата му ", изясни Петков.

" Имахме лист не с един или двама, а с пет индивида за нов министър на защитата. Тук сигурността сега е доста значимо да бъде координирана с Европейски Съюз и НАТО. Ние сме сега в един по-широк формат, по който най-подготвен човек беше нашият дипломат в НАТО. Той познава всички хора и е наясно с всички документи. Не би трябвало занапред да бъде запознаван като някой, който сега влиза в министерството. "

Тези причини уточни Кирил Петков като причина изборът му за нов министър да падне точно върху Драгомир Заков.

" Бях доста благополучен, когато получихме извънредно " да " от него, тъй като сега той има най-хубавия последователен взор върху нещата за сигурност в Европейски Съюз и влиза в работата изцяло подготвен ", изясни още министър председателят.

За отпадането на оповестената през вчерашния ден кандидатура на Тодор Тагарев, Петков сподели:

" Г-н Тагарев доста го почитаме. Той има доста положителни качества в областта на защитата. Но, едно е когато човек е във вътрешността в нещата, друго е занапред да се среща и да навлиза в час по време на война. Ние сме в един формат, в който би трябвало непрекъснато да се приказва с всички водачи и военни министри във формата на Европейски Съюз. Зарков познава всички, на него това му е била ежедневната работа до момента. Така, че когато пристигна тази опция, ние не се поколебахме, че той е нашия избор ", уточни министър-председателят.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР