За разлика от рецепторите в човешкия нос, които се намират

...
За разлика от рецепторите в човешкия нос, които се намират
Коментари Харесай

Учените откриха обонятелни рецептори в белите дробове

За разлика от рецепторите в човешкия нос, които се намират в мембраните на нервните кафези, тези в белите дробове са в мембраните на невроендокринните кафези. Вместо да изпращат нервни импулси към мозъка, с цел да улови неприятната миризма от горяща цигара наоколо да вземем за пример, те карат невоендокринните кафези да изпускат хормони, които свиват въздушните пътища.

Новооткритите кафези са наречени белодробни невроендокринни кафези и ролята им е на стражи, които предотвратяват вдишването на дразнещи или отровни химикали.

Когато човек вдиша, летливите химикали минават през два пласта профилирана епителна тъкан, които са богати на нервни кафези със специфични, привличащи миризмите молекули в мембраните им.

Ако химикал попадне на някой от тези рецептори, невронът изпраща импулси до мозъка, където сигналът се комбинира с другите такива от стотиците сходни кафези, с цел да усетите миризмата на остаряла кожа или сушена лавандула да вземем за пример.

Учените считат, че белодробните невроендокринни кафези способстват за свръхчувствителността на пациенти с хронична обструктивна белодробна болест към дразнители във въздуха. У тъканите на пациенти, страдащи от заболяването, са открити повече от тези кафези в белите им дробове, в сравнение с при здрави хора.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР