За разлика от други пернати, домашните кокошки страдат от различни

...
За разлика от други пернати, домашните кокошки страдат от различни
Коментари Харесай

Заболявания по домашните кокошки

За разлика от други пернати, домашните кокошки страдат от разнообразни болести относително по-често. Ето за какво е значимо, в случай че отглеждате тези пернати, да се грижите деликатно за здравето на кокошките. Едно от нещата, на които би трябвало да обърнете изключително внимание, е вярната диета и по-точно оптималното хранене на кокошките.

Съществуват разнообразни лекарства, които усъвършенстват здравословното положение на кокошките, само че няма нищо по-добро от питателните добавки за кокошки, които поддържат имунната система. Много от постоянно срещаните заболявания по кокошките могат да бъдат избегнати посредством вярно хранене и понижаване на напрежението. А при тежките здравословни проблеми се ползват ваксини и антибиотици. Ето и някои от най-често срещаните болести по домашните кокошки:

Холера по птиците

Холерата по птиците е хронично заболяване породено от бактерията Pasteurella Multocida. Тя визира ставите, синусите и други тъкани. Най-честите признаци са загубата на вкус, диария със зеленикав нюанс, разрошени пера, подутини по гушата и гребена, подути стави, куцане. Може да се следи и секрет от устата, носа и очите. По принцип по-засеганти са възрастните животни, а мъжките боледуват по-често от женските.

Кокцидиоза

Кокцидиозата е паразитна болест, която нападна характерни елементи на стомаха. Проблемите стартират, когато кокошката изяде инфектирана храна. Паразитът стартира да унищожава епителната тъкан на клетките и това води до загуба на вкус, диария при кокошките, загуба на тегло и неспособност за асимилиране на питателните субстанции.

Птичи грип

 Домашни кокошки

Птичият грип е болест, породена от ортимиксовируси вид А. Честно срещани и популяризирани от диви водни птици, които заразяват домашните. При заразяване се следи диария, назален секрет, оток на гребена, кашляне и кихане. За страдание, този грип е извънредно гибелен за кокошките.

Псевдочума по птиците

Наричана още Нюкасълска болест, тази остра респираторна зараза се популяризира доста бързо. Симптомите зависят от това дали вирусът атакува дихателната, храносмилателната или нервната система. Въпреки че се следи и при дивите, и при домашните птици, болните кокошки развиват доста по-тежка симптоматика.

Салмонелоза

Салмонелозата е бактериално заболяване, което може да аргументи отравяне на кръвта и ентерит при дребните кокошки. Инфекцията става посредством устата, само че смъртността е ниска. Най-често преносителите на болестта са гризачи. А признаците на салмонелозата са диария, загуба на вкус, жадност и омърлушеност.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР