За разлика от други класическите видове тикви, Хокайдо тиквата има

...
За разлика от други класическите видове тикви, Хокайдо тиквата има
Коментари Харесай

Тиква Хокайдо е истинска витаминозна бомба!

За разлика от други класическите типове тикви, Хокайдо тиквата има разнообразни приложения в кухнята. Ако сте свързвали тиквите единствено с компоти, тиквеник или конфитюри, може да се изненадате какъв брой вкусни, бързи и евтини ястия можете да приготвите от тиква Хокайдо.

Хокайдо се отглежда и култивира в продължение на епохи в Далечния изток, откъдето тя се популяризира в Америка, само че нейните корени могат да бъдат открити и в Нова Англия. Популярността на Хокайдо се усилва в целия свят, което се дължи на възходящия интерес за здравословен метод на живот. Хокайдо тиквата също е апетитен сурогат на нездравословните ястия и може да се употребява като съществена съставна част във вкусни кремсупи, салати, ястия и сосове.

Традиционната за Япония тиква е богата на витамини и минерали, като съдържа калций, магнезий, фосфор, калий, бета-каротин и витамини А, В, С. Хокайдо тиква е същинска витаминна бомба. Лечебните резултати на тази тиква са чудотворни. Тя оказва помощ за лекуване на болести, при проблеми с панкреаса, далака и стомаха, само че също по този начин оказва помощ в облекчаването на болести на бъбреците и сърдечни проблеми.

Яденето на Хокайдо тиква също е доста уместно за диабетици; печените семена спомагат за облекчение на мъжки проблеми с простатата и има диуритичен резултат. Хокайдо тиквата е подобаваща като част от хранителния режим при диети заради високото наличие на фибри и детоксикиращия и резултат.

В 100 г от тиквата има 37 калории, 1.6 г фибри и 8.8 г въглехидрати и протеини.

 Хокайдо тиква

Това едногодишно растение е извънредно елементарно за развъждане. Преди засаждане е належащо семената да се наквасен в малко вода и да престоят по този начин за едно денонощие. Тази процедура ще форсира покълването и след това елементарно ще се засади. Семената се садят непосредствено в почва на дълбочина от 3 до 5 см и на огромно разстояние едно от друго. Изисква се питателна почва с задоволително влага и постоянно поливане. Съхраняването на тиквите е най-добре да бъде в изсъхнало, проветриво мазе и в случай че добре се съхранява, могат да устоят до 6 месеца.

Семената на Хокайдо тиквата също имат хранителна приложимост и се употребяват в най-различни ястия - за приемане на салати и сосове, елементарно смилаеми са и също имат лечебни свойства. Също по този начин скъпо масло се извлича от семената, което е от изгода при артрит, косопад и предварителна защита на зъбобол. Семената също имат високо наличие на цинк, затова те са доста ефикасни при вирусни инфекции.

Ако сте избрали да закупите тиква Хокайдо от магазина, следете тя да има добра форма, без пострадвания, надълбоко оцветена в оранжево-розов цвят с твърда и гладка кора.

За да употребявате Хокайдо за готвене, е належащо да отстраните семената и влакната ѝ.

Тиквата е с внимателен, сладостен, леко орехов, даже кестенов усет и кондензиран цвят. Може да бъде модифицирана в супи, сосове, конфитюри, сладкиши и пайове, да бъде плънка на баници и съществена съставна част за ризото.

Приготвя се както печена, по този начин и на скара, варена или задушена, чудесна е като гарнитура или в салата. Използването ѝ в кулинарията е разнообразно и това зависи единствено от желанията и усета ви.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР