За промени в значителен брой нормативни актове през нови преходни

...
За промени в значителен брой нормативни актове през нови преходни
Коментари Харесай

Гърми скандал! Сотир Цацаров: Правителството изменя куп нормативни актове през бюджета

За промени в забележителен брой нормативни актове през нови преходни и заключителни разпореждания в утвърждения от държавното управление проектобюджет алармира ръководителят на антикорупционната комисия в оставка Сотир Цацаров. В писмо до ръководителя на Народното събрание той акцентира, че текстовете доста се разминават с тези, които по-рано са били импортирани в Народното събрание и са били съгласувани от КПКОНПИ без данни за корупционен риск.

Промените в едни закони през преходните и заключителните разпореждания на други бяха остро подложени на критика по време на ръководствата на ГЕРБ. Сега съгласно Цацаров има цели 89 параграфа разлика сред съгласувания с комисията му Бюджет 2022 и този, който държавното управление утвърди преди дни.

Сред измененията, които ръководителят на КПКОНПИ показва, е анулацията на цяла глава от Закона за правосъдната власт, уреждаща статута на съдиите по вписвания на фона на основаване на Държавна организация по вписванията към Министерски съвет, която да сплоти Агенция по вписвания, Агенция по геодезия, картография и кадастър, Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ и Централния указател за особените залози.

Друг нов параграф показва, че Министерството на правораздаването замества Министерството на финансите по договорите, свързани с процесуално посланичество и правни препоръки по интернационалните арбитражни каузи и каузи пред задгранични юрисдикции, както и по даване на правни препоръки и посланичество в договаряния и медиация, свързани с разрешаването на правни разногласия. Цацаров отбелязва, че сходна смяна е била препоръчана с промени на Гражданския процесуален кодекс, само че от КПКОНПИ не са я съгласували заради съществуване на корупционен риск. За всички тези нови преходни и заключителни разпореждания антикорупционната комисия не е била известена. В писмото се отбелязва, че по този начин направените промени в проектобюджета нарушават Закона за КПКОНПИ и Устройствения устав на Министерския съвет

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР