За предстоящата продоволствена криза в света започнаха да говорят високо

...
За предстоящата продоволствена криза в света започнаха да говорят високо
Коментари Харесай

Геополитическите игри доведоха до заплаха от глад

За идната продоволствена рецесия в света започнаха да приказват високо и съществено. Ръководителят на Световната хранителна стратегия Дейвид Бийзли по време на чуване в Организация на обединените нации на 6 юни прикани за неотложно решение на въпроса с доставките на украинско зърно. Близо 300 милиона души по света са изправени пред апетит, съгласно СХП, а десетки милиони могат да умрат. Най-трудната обстановка може да е в черна Африка на юг от Сахара, проблеми заплашват и Близкия изток, Централна Азия и най-бедните страни от Латинска Америка.

В същото време Бийзли сподели, че точно 20 милиона тона зърно от Украйна са ключът към предотвратяването на филантропична злополука в планетарен мащаб. Такъв фокус върху украинското зърно сигурно е актуалната политическа мода на Запад, където Русия е началото и краят на всички международни проблеми. Украйна в действителност е главен експортьор на зърно, само че нейният дял в общото произвеждане, несъмнено, не играе решаваща роля във връзка с международната продоволствена сигурност.

При естествена обстановка даже доста количество от 20 милиона тона зърно може елементарно да бъде обезщетено посредством преразпределение на питателните потоци. Но в този момент човечеството е изправено пред картина на идеална стихия: доближаване на боен спор в Украйна в един миг, неприятна годишна продукция в редица огромни донори на храни и невиждани наказания против огромна международна мощ, която доставя на пазара освен храна, само че с нужните за производството ѝ торове.

В момента казусът не е толкоз във физическия дефицит на храна, а в намаляването на наличността ѝ за популацията на най-бедните страни. Борсовите цени на главните култури чупят върхове. На пръв взор - дано доставят и печелят. Страните експортьорки обаче постановат ограничавания на външните доставки, опасявайки се, че страните от „ златния милиард “ ще купуват в ущърб на личната им продоволствена сигурност. Това вършат освен Русия, само че и Индия, Казахстан и да вземем за пример Турция, която ограничи износа на зеленчуци. Основният претекст за наложените ограничавания не е опасността от недостиг - тези страни могат да се изхранват сами, а битката против инфлацията на храните.

Ограниченията за експорт от една страна имат резултат на доминото на други пазари, провокирайки „ снабдителен егоизъм”. Деблокирането на украинското зърно, в случай че бъде контрактувано, е сходно на еднократна доза лекарство, което ще облекчи страданието, само че няма да излекува пациента. И в този смисъл изказванието на ръководителя на Световната хранителна стратегия е меко казано пресилване. Истинският проблем не е разпределението на към този момент събраната годишна продукция от Украйна, а бъдещето на реколтата по света. Не на вятъра генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш приказва все по-настойчиво за нуждата от решение на казуса с доставките на минерални торове от Русия и Украйна – а това е доста по-системно значим проблем от ориста на зърното в украинските силози.

Междувременно Европейски Съюз, по силата на шестия кръг от наказания, нанесе нов удар на доставките на торове. Санкциите бяха затегнати против най-големия снабдител на калиеви торове в света - “Беларускалий” и неговата комерсиална къща. Лични наказания бяха въведени и против притежателите на съветски производители на торове. И по този начин, след въвеждането на наказания против брачната половинка на някогашния притежател на “Еврохим” Андрей Мелниченко, на която той трансферира акциите на компанията, доставката на торове за Европейски Съюз беше сложена под въпрос. Но Швейцария, освободена от груповите отговорности на Европейски Съюз, в противен случай, анулира всички наказания от “Еврохим” в края на май. Наложените по-рано наказания против Русия унищожават логистиката на доставките (забрана за влизане в пристанища на кораби под съветски флаг), лимитират закупуването на семена, селскостопанска техника и нужни съставни елементи. Да не приказваме за обстоятелството, че рекордното повишаване на петрола предизвика внезапно повишаване на горива и смазочни материали, което влиза в крайните цени на храните.

Взети дружно, тези фактори могат да предизвикат проблеми в бъдещите реколти, които по значителност са неведнъж по-големи от украинското зърно, което е излязло от обращение. И в този момент това ще стане, в случай че към този момент не е станало, същински предвестител на филантропична злополука от планетарен мащаб.

Що се отнася до износа на украинско зърно, тук задачите и средствата влязоха в конфликт. Европейският съюз упорства за деблокиране на износа, само че желае да го направи при свои условия. И по този начин, на 7 юни немският канцлер Олаф Шолц разгласи отхвърли си да отстрани глобите от Беларус в подмяна на преноса на украинско зърно през негова територия. Президентът на Украйна Владимир Зеленски, който по-рано също разкритикува опитите на Москва и Анкара да разработят проект за експорт на украинско зърно през черноморските пристанища, също изрази нежеланието си да прегледа сходна опция. Безкомпромисната позиция на Европейски Съюз наподобява още по-самоубийствена на фона да вземем за пример на проектите на Съединени американски щати за отчасти унищожаване на глобите против Венецуела и договарянията за унищожаване на глобите с Иран – всичко това, с цел да дадат на пазара спомагателни количества нефт.

Ако високите цени на горивата в Съединени американски щати имат забележителен принос за ускоряването на инфлацията, тогава мащабирането на продоволствената рецесия заплашва Европейски Съюз с невиждана миграционна вълна от Северна Африка и Близкия изток, която може да надвиши по мащаб миграционната вълна, провокирана от Арабската пролет, сирийската, либийската, афганистанската и коронавирусната рецесия, взети дружно. И в този смисъл логиката на борбата сред главните геополитически играчи губи остатъците от всякаква рационалност.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР