За повечето хора красивото и деликатно кокиче, е предвестник на

...
За повечето хора красивото и деликатно кокиче, е предвестник на
Коментари Харесай

Кокиче – символ на нежна красота и лек за много болести. Приложение в народната медицина, рецепти и противопоказания

За множеството хора красивото и внимателно кокиче, е предвестител на пролетта и мотив за възхита. Но кокичето има голям брой лечебни свойства, които могат да се употребяват за лекуване на болести на нервната система, инфектиране на ставите и мускулна патология.

 кокиче

Приложение на деликатното кокиче в националната медицина, лек за доста заболявания и противопоказания

Кокичето се употребява интензивно в медицината, заради съдържащите се в него алкалоиди. Приготвянето на лекарство от това растение е доста елементарно, просто би трябвало да имате самообладание. Това растение има огромна стойност и изгода, защото потреблението на смес от кокиче може да излекува доста разнообразни болести.

В България снежното кокиче е предпазен тип, според Закона за биологичното многообразие. Този тип е намерил своя дом в рамките на резерватите „ Ропотамо “, „ Витаново “.

Как лечебната мощ на нежното цвете избавя доста детски животи?

През 50-те години на предишния век в света се развихря пандемия от тежка болест поразяваща, наречена детски паралич.

В тези тежки времена на жестоки тествания, когато медицината е била безпомощна, един огромен българин основава вълшебно лекарство нивалин. Това международно изобретение избавя хиляди детски животи. Великият изобретател на лекарството е българина проф. доктор на медицинските науки Димитър Пасков.

 

Лечебни свойства и приложение

Лечебното кокиче е многогодишно луковично растение, от рода на семейство Кокичеви (Амарилис). Характерни черти: ниски зелени стъбълца и нежни нежни бели цветове, пробиващи още нестопилия се сняг. В регионите с по-мек климат стартират да цъфтят в края на януари и началото на февруари.

Важно е да се знае, че

Звучи необикновено, имайки поради нежната му хубост, само че кокичето е отровно растение, което съдържа дъбилни вещества; дейни алкалоиди като галантамин, ликорин, тацетин, нивалидин, гликозиди и други Най-голямо значение за медицината има алкалоидът галантамин, по-известен като нивалин, който принадлежи към антихолинестеразните съединения, елементарно прониква през кръвно-мозъчната преграда и работи непосредствено върху нервните кафези в основния и гръбначния мозък, осигурявайки дълготраен подтикващ резултат.

 Кокиче – знак на нежна хубост и лек за доста заболявания. Приложение в националната медицина, предписания и противопоказания

Приложение на кокичето в обичайна медицина

Поради обстоятелството, че растението е отровно, то се употребява в обичайна медицина с нараснало внимание и някои ограничавания.

Най-известната приложимост е смес от луковици за лекуване на кожни болести, циреи, краста и гъбични инфекции на кожата.

В гинекологията смес от луковици на кокиче или надземни елементи се употребява при нищожна и мъчителна менструация.

Друг значим алкалоид, съдържащ се в кокичето, нивалин, е ефикасен при лекуване на конвулсии на съдовете на крайниците, мигрена, нарушаване работата на червата и пикочния мехур.

Тибетските лечители употребяват медикаменти от кокиче за лекуване на бодърствуване, истерични и неврастенични прояви и сърдечни болести. Те предлагат потреблението на препарати от това растение при лекуването на някои типове рак, макар че формалната медицина към момента не е удостоверила тяхната успеваемост в тези случаи.

Препарати, съдържащи галантамин (нивалин), се употребяват за лекуване на:

-Полиомиелит (детски паралич) и церебрална парализа. Нивалинът е в положение да възвърне връзката сред нервната система и мускулите, като оказва помощ за възобновяване или възстановяване на подвижността на крайниците. Използва се при изострен полиомиелит и възстановителния интервал при лекуване на церебрална парализа. По-горе в публикацията споменахме за приноса на лекарството.

-Полиневрит, радикулит и други възпалителни болести на нервната система.

Препаратите, съдържащи нивалин усъвършенстват тонуса на гладките и набраздени мускули и обезпечават по-добра проводимост от нервните окончания към мускулните нишки.

-Травматични увреждания на нервните окончания – оказва помощ за бързо възобновяване на проводимостта на нервно-мускулния уред.

-Костно-ставни болести – външно приложение на отвари от кокиче се употребяват за лекуване на артрит, ревматизъм, ишиас и други болести.

-Гъбични инфекции, циреи – отвари и тинктури от кокиче имат мощен дезинфекционен и антимикотичен резултат.

Още приложения в националната медицина

# Лечение на гъбички по краката

Пресни листа от кокиче се заливат със студена вода и се оставят за 12 часа. Изсипете получената инфузия в леген и потопете краката си в него.

Същата смес може да се употребява за обтриване на възпалени колене, долната част на гърба, пръстите и раменете. Курсът на лекуване е 2 седмици. След 15 мин. измийте ръцете и третираните по тялото места.

# За възобновяване функционалността на надбъбречните жлези

Наберете 80 бр. цвят от кокиче и ги сложете в стъклен буркан. Допълнете съда с вода. Поставете на перваза на прозореца, тъй че лъчите на слънцето да го огряват. Процесът лишава 40 дни. Периодично разклащайте буркана.

Когато инфузията е подготвена, т.е. минали са 40 дни, би трябвало да я прецедите и да приемате по 20 капки три пъти дневно преди хранене, като в допълнение пиете вода с мед.

# Спиртна смес

Предназначена за външна приложимост, за лекуване на гъбични и гнойни кожни лезии. Приготвянето е напълно просто: 50 гр. ситно нарязани луковици на кокиче или 100 гр. листа и филизи от растението се заливат с 1 л. алкохол и се оставят за 3-4 седмици на мрачно и студено място. Тинктурата се употребява за мазане на засегнатите места по кожата, както и за компреси при болести на ставите.

# Отвара

Ще ви трябват сухи листа и издънки на растението – 20 гр., които се заливат с 0,5 вряща вода и се държат на водна баня 15-20 минути. Този тип запарка се приема при радикулит, артрит, миопатия, атония на червата и пикочния мехур. Вземат се по 5 мл. (1 ч.л.) 3 пъти дневно. Продължителността на курса на лекуване зависи от тежестта на болестта.

 Кокиче – знак на нежна хубост и лек за доста заболявания. Приложение в националната медицина, предписания и противопоказания

# Народен лек от ракия и кокичета и защо се употребява?

Това лекарство приготвено от единствено две сформира – ракия и кокичета, има антираково, антипаралитично и противовъзпалително деяние. Освен това, тази смес оказва благоприятен резултат при язва, трептене, хронична отмалялост, грип и плексит.

Как да си приготвите лек от ракия и кокичета?

Този магически лек от националната медицина се подготвя в разнообразни пропорции, според от болестта, което би трябвало да се облекчи.

Универсална рецепта за настойка от кокичета:

Необходими артикули:

-40 броя цвят от кокичета;

-500 мл. ракия (препоръчва се домашна).

Начин на подготвяне:

Измийте цветчетата от кокичета, поставете ги в стъклен съд и ги залейте с ракията. Оставете сместа да упорства на мрачно, за интервал от 30 дни. Необходимо е всеки да разклащате. Много е значимо, че тинктурата се прецежда на 31-вия ден и се съхранява в стъклени съдове.

Този домакински лек може да се ползва, както вътрешно, по този начин и външно.

При гастрит:

По време на неразположение заран вземете 20 мл. от тинктурата, наложително на празен корем.

Настойка от кокичета и ракия при простуда и грип:

Ще ви бъдат нужни 60 броя кокичета и 700 мл. ракия (за предпочитане домашна). В подобаващ стъклен съд смесете кокичетата и ракията. Затворете съда и оставете на мрачно за 45 дни. Периодично разклащайте буркана.

След 45 дни филтрирайте течността, която използвайте за компреси. При вирусни инфекции нанасяйте върху гърдите и гърба, след което се завийте добре.

В взаимозависимост от самостоятелните характерности на организма, само че още след първата процедура, би трябвало да почувствате видимо усъвършенстване. Ако е належащо, след 12 часа повторете процедурата.

При плексит:

Необходими са 40 кокичета – цвят и дръжки, които би трябвало да бъдат нарязани на дребно. Поставете ги в стъклен съд и залейте с 300 мл. ракия (за предпочитане домашна). Оставете да упорства за 20 дни. Прецедете, като благодарение на леки придвижвания, нанесете 40-45 капки върху възпаленото място.

Противопоказания

Кокичето е отровно растение, което би трябвало да се употребява с огромно внимание и никога да не се надвишават целесъобразните дози. Препаратите въз основата на кокиче не са тези лекарствени субстанции, които могат да се одобряват просто „ за профилактика “, тъй като при предозиране на галантамин (нивалин), пациентът стартира да изпитва замаяност, гадене, обивно слюноотделяне, закъснение на сърдечния темп и други неприятни признаци.

Преди да започнете лекуване с препарати от кокиче, консултирайте се с доктор, с цел да предотвратите изцяло отрицателните, даже и рискови, резултати.

Употребата на кокиче от бременни и кърмещи дами е противопоказана, също по този начин не би трябвало да давате медикаменти от това растение на деца под 16-годишна възраст, без лекарска консултация.

Лекарствата от кокичета не могат да се употребяват за:

-всякаква форма на епилепсия;

-бронхиална астма;

-хипертония в стадии 2 и 3;

-исхемия и други болести на сърдечния мускул, т.к. можете -да провокирате изменение в ритъма;

-чревни колики;

-хиперкинеза.

При хора с сензитивна кожа компресите от смес от кокиче могат да причинят увреждане на епидермиса, тъй че не дръжте повече от 15 минути.

В случай на предозиране нивалинът, съдържащ се в растението, може да аргументи тежко отравяне. Признаци за него са световъртеж, слюноотделяне, занимателен пулс.

Не забравяйте, че красивото кокиче е отровно растение и би трябвало да го употребявате с нужното внимание.

Тази публикация е с информативна цел. В случай, че решите да приложите някои от изброените способи на лекуване, апелирам консултирайте се с лекуващия ви доктор или със съответния експерт.

Снимки: pixabay.com

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР