За последните 10 години потреблението на тютюневи изделия в България

...
За последните 10 години потреблението на тютюневи изделия в България
Коментари Харесай

Първи сме по тютюнопушене в ЕС, влизаме и в топ 10 в света

За последните 10 години потреблението на тютюневи произведения в България е повишено с 43%. Страната е изрично номер 1 по тютюнопушене в страните от Европейски Съюз и в топ 10 на света, демонстрира изследване на " Коалиция без тютюнев пушек ", представено от " Дневник ". Една от аргументите за това е, че акцизите върху тютюневите произведения в България са най-ниските от всички страни в Европейски Съюз.

Според изследването повишение на цената на цигарите с 15%, или с 60-70 стотинки, ще донесе 100 млн. лева спомагателни доходи в бюджета, като в същото време понижи със 77 млн. кутии годишно потреблението, уточни Димитър Събев от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките.

Той уточни също, че 20 000 души годишно в България умират от заболявания, свързани с тютюнопушенето, като това са 18% от всички смъртни случаи.

Според Събев една от аргументите да се държи акцизът върху тютюневите произведения невисок е, че по този начин поради всеобщата консумация в бюджета влизат 3.5 милиарда лева на година. " През 2021 година това е повече от постъпващите средства от европейските фондове и повече от приходите от налога върху корпоративното подоходно облагане ", добави той.

Събев акцентира, че аргументът за отбрана на основен бранш за българската промишленост към този момент не е настоящ, тъй като в България е останала единствено една работеща тютюнева фабрика със алегорично произвеждане. В допълнение, под 20 млн. лева се дават за изкупуване на тютюн. " Крушите и ябълките са ни по-важни към този момент ", разясни икономистът.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР