За поредна седмица редица политици, явно подвеждани от своите икономически

...
За поредна седмица редица политици, явно подвеждани от своите икономически
Коментари Харесай

Бивш министър откри куп лъжи за икономиката ни

За поредна седмица редица политици, очевидно подвеждани от своите стопански специалисти, още веднъж излъгаха обществото. След като Евростат и Национален статистически институт с последните си данни демонстрираха, че България не е водач в Европейски Съюз по индустриално произвеждане, европейската статистика разкри още един път, че България не е и на 4-то място по стопански напредък, за което бяхме излъгани.

Това написа във Facebook Лъчезар Борисов, някогашен министър на стопанската система в третото държавно управление на Бойко Борисов.

Ето какво написа още той:

Какво ни демонстрираха данните от седмицата?

* Предварителните данни на Национален статистически институт сочат стопански напредък от 4.8, което като цяло за началото на проблемите, свързани със зараждаща се криза зад океана, към момента наподобява добре.

*  Всъщност цялостната картина не е въобще оптимистична, тъй като:

- Според данните на европейската статистика, България е изпреварена по стопански напредък на годишна база през второто тримесечие на 2022 година от редица други страни.

- Годишният стопански напредък е по-висок в Испания (6,3%), в Кипър (6.1%), в Унгария (6.5%), в Нидерландия (5.3%), в Португалия (6.9%), в Румъния (5.3%), в Словения (8.3%), а също така се чакат данните за още пет страни членки.

Всичко това значи, че България не е на 4-то място по стопански напредък през второто тримесечие на 2022 година, съпоставено със същия интервал на миналата годината.

- Ако се употребява сравнителният разбор се вижда, че за късия интервал на ръководство на последните постоянни държавни управления имаме релативно утежняване в ранглистата при приблизително съпоставяне, във връзка с представянето на страната ни, без значение че държавните управления са управлявали с друга дълготрайност от време.

Къде са положителните и неприятните вести?

* Изключително неприятна е новината, обвързвана с вложенията в структурата на Брутният вътрешен продукт.

* За последните четири тримесечия, вложенията в структурата на Брутният вътрешен продукт са намалели с много над 40%, който развой е почнал незабавно след смяната в ръководството напролет на 2021 година

* За същия интервал работещите са изгубили 10,1 процентни пункта от покупателната си дарба (ръст на заплатите от 7,7% при растеж на разноските на семействата със 17.8/%), до момента в който при предходното постоянно държавно управление, управлявало 4 години се следи растеж от към 40%, тъй като приходите са нарастнали с към 50%, а инфлацията с малко над 10% и то за 4 години.

* Изводът е, че приблизително на година приходите са имали действителен напредък от 10% при единия модел ръководства, а последният е донесъл 10% спад.

* Данните на Национален статистически институт носят условен оптимизъм по линия на опазване на темпа на растежа на потреблението, само че той е съпроводен още с:

- Реален спад при потреблението на съществени хранителни артикули в количества, което е тежък обществен проблем за нискодоходните групи и в последна сметка дава сигнал за утежняване при вътрешното ползване.

- Кредитите и заемите на семействата, с които се поддържа вътрешното ползване в страната, са нарастнали със 159.6%, видно от справката на Национален статистически институт за приходите, разноските и потреблението на потребителите.

* Положителна вест е, че Брутният вътрешен продукт нараства (дори и по експресни данни) с по-добър ритъм от междинното за Европейски Съюз, само че това не се дължи на стопански промени, а на унаследени дадености, които са:

- По-доброто икономическо показване на България при Ковид-19 рецесията и сработването на антикризисните ограничения, които освен имаха защитен резултат, само че и дадоха подтик.

- Доброто положение на електроенергийния бранш, който сега осъществя големи растежи на добавената стойност за страната и е източник на обезщетения за бизнеса.

- Ръстът при добива на въглища, който е обвързван с електроенергетиката.

- Ръстът и маржовете при реализацията от експорт на произведения от военнопромишления комплекс.

- Частичен растеж в преработвателната индустрия и в частност в химическата индустрия, при износа на горива.

Изводът е, че България печели от основаната фискална непоклатимост, която е осъществила през последното десетилетие, само че ще следва прелом от позиция на фиска, заради прекъсването на естествения растеж при приходите, подбуден от инфлацията и растежа на сивата стопанска система.

За страдание сега и бизнес, и страна не влагат, от което губим напредък. Стоим добре на фона други европейски стопански системи, с помощта на бранш електроенергетика, само че при доставките на природен газ е настъпил апокалипсис.

Бизнесът губи ценова конкурентоспособност, а хората губят покупателна дарба. Необходими са бързи съответни европейски ограничения, които да върнат инфлацията покрай средноевропейската и да подсигуряват съществуването на бизнеса и хората.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР