За поредна година - замразяват размера на квотата за ваучерите

...
За поредна година - замразяват размера на квотата за ваучерите
Коментари Харесай

За поредна година замразяват размера на квотата за ваучерите за храна

За поредна година - замразяват размера на квотата за ваучерите за храна на служащите. Това излиза наяве от държавния проектобюджет за 2020 година

За следващата година квотата остава 320 милиона лв. - толкоз, колкото е била през тази и през 2018-та. Нещо, против което се оповестиха и бизнес, и синдикати.

Максималната стойност на месечния ваучер за храна на един служащ остава 60 лв.. Сумата не се полза с налози и осигуровки.

По данни на синдиката КТ  " Подкрепа ", към 8 000 работодатели дават такива ваучери на към 400 000 служащи.

Като служащ в строителен хипермаркет Йордан получава месечно 60 лв. под формата на ваучери за храна. Казва, че сумата оказва помощ на фамилията му, изключително откакто се е нараснало с още един член.

" Имаме детенце, едногодишно, сносно ни оказват помощ и се надяваме да получаваме повече вбъдеще, няма да са непотребни в никакъв случай ", споделя Йордан Енчев, служащ, представен от БТВ.

Стойността на ваучерите не се полза с налози и осигуровки. Така, от една страна, се подтикват служащите, а от друга -  се усъвършенстват разноските на работодателите.

Според финансовия шеф на компанията, в която работи Йордан, даването им е съпроводено с проблем, поради квотата - с цел да е спокоен, че ще има ваучери до края на годината, се постанова да ги предплаща още в средата.

" Съответно ние би трябвало да осигурим запас, да предплатим тези ваучери за храна и да блокираме едни средства, които не са малко, до края на годината ", изясни Димитър Янакиев, финансов шеф на компанията.

От " Подкрепа " упорстват квотата да се усили с най-малко 30  милиона лв. през идната година, което ще разреши да се обзет към половин милиона служащи с ваучери. В плана за бюджет обаче финансовият министър резервира размера.

" Мисля, че задоволително добре осъзнава, че не може тази система да се пренебрегне. Но е прекомерно спестовен към нея, тъй като евентуално би трябвало да бъде спестовен към всичко ", съобщи Александър Загоров, КТ " Подкрепа ".

От финансовото министерство настояват, че не е постъпвало искане за нарастване на годишната квота. И че все още има неусвоени самостоятелни квоти за тази година.

Дори имало оператори на ваучери, които са поискали удължение на периода на книжата, поради неспособност да  усвоят квотите си. От ведомството са категорчни, че пазарът на ваучери за храна е достигнал естествените си граници на засищане и не се постанова растеж на годишната квота./ novini.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР