За поредна година в испанския град Буньол ще се проведе

...
За поредна година в испанския град Буньол ще се проведе
Коментари Харесай

Бой с домати на фестивала Томатина

За поредна година в испанския град Буньол ще се организира един от най-забавните и вкусни фестивали, които светът познава. В последната сряда на август празникът на домата Томатина /La Tomatina/ събира хиляди фенове на сочния зарзават от Англия, Япония, Америка и Испания, които да вземат участие във радостно съревнование.

Фестивалът започва в 10.00 часа. На арената идват куп камиони, извозващи евтини иберийски домати. Целенето с домати стартира, незабавно щом някой участник успее да се изкачи по омазнен дървен дирек и грабне висящия от него пушен бут.

Обичайно запалянкото се пробва да сграбчи месото към 15-20 минути, след което се помирява с неуспеха си, защото на процедура тази задача е съвсем невъзможна. Най-накрая настава и началото на доматената борба. Всеки войник се състезава само за себе си, като главната цел в играта е заниманието на участниците.

По време на Томатина състезателите са длъжни да си слагат очила и гумени ръкавици, с които да се предпазят от изцапване. По-пъргавите и съобразителните от тях незабавно се покатерват на ремаркетата и получават опцията да целят съперниците си от горната страна. Преди доматът да се употребява като самобитна бомба обаче, той би трябвало да се смачка с ръка.

Има още едно изискване, което не се съблюдава наложително, и то е да бъдат скъсани облеклата на останалите участници във фестивала. До там нормално не се стига, защото празникът е лишен от експанзия.

 Томатина

Зрителите могат да видят само по какъв начин нацапани с домати хора се боричкат по улиците на града и се заливат от смях. След като те изгубят и последните си сили, фестивалът завършва.

Тогава идва ред на огромното разчистване. Много от постройките са авансово покрити с найлон, тъй като локалните поданици са изцяло наясно какъв брой нависоко могат да излетят доматените гранати. Шахтите по улиците също се покриват, с цел да не се запушат от доматено пюре.

Ако въпреки всичко някъде остане доматен сок, той се почиства от пожарникарите. Цялата процедура по почистването след Томатина лишава към три часа, само че времето си заслужава изцяло, имайки поради радостната врява, която царува през целия фестивал.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР