За пореден път в общественото ни пространство лумна дебатът за

...
За пореден път в общественото ни пространство лумна дебатът за
Коментари Харесай

Силни сме на борбата с паметници, защото те не могат да ни отвърнат

За следващ път в публичното ни пространство лумна дебатът за или срещу махането на паметника на Червената войска в София. Сякаш сме решили проблемите с изчезващото си население, най-ниският стандарт на живот в Европейски Съюз, клокочещата корупцията и неотдавна стремглавата инфлация, която още повече довърши българина.

Столичната администрация, сякаш няма други належащи проблеми за решение и гласоподава да премахнем един исторически паметник, който при положително стопанисване, е забавен метод да се ускори туристическия интерес към София.

Водещи международни столици имат монументи на Червената войска, не по-малко скромни от нашия, само че дебатът за премахването им в никакъв случай не е стоял на дневен ред. Например във Виена, «Паметникът на Съветската войска освободителка» се намира в самия център на града, сред дворецът Белведере и църквата Карлскирхе, две от най-емблематичните за австрийската столица места. В Будапеща пък, паметника на руските войски е тъкмо пред американското посолство и до паметниците на двама от американските президенти. И в Будапеща и във Виена, паметниците са в изрядно положение, почистени и поддържани. Мнозина туристи се снимат пред тях, дали тъй като те са част от историята, дали поради сантимент, носталгия или просто любознание, само че те остават известни и до през днешния ден. Нека не се не помни, че Червената войска се е сражавала против най-голямото зло, което Европа е срещала в историята си - хитлеро-фашизмът.

«Паметникът на Съветската войска освободителка», Виена:



Паметникът на руските войски, Будапеща:


В друга страна – Съединени американски щати, главен геополитически съперник на днешна Русия, има монумент на Владимир Ленин в град Сиатъл, още веднъж на централно място. В Париж, има площад, парк и метростанция, отдадени на борбата при Сталинград, решаваща за хода на Втората международна война.

Паметник на Владимир Ленин, Сиатъл, Съединени американски щати:



Тук е редно да се зададат въпросите: С какво по-точно пречи на българските локални управляващи паметника на Съветската войска? Защо този монумент не се поддържа от страната? Защо няма надзор над леещата се вандалщина над него? Ще бъдат ли повдигнати обвинявания на вандалите или те ще се разхождат като герои по медии и утринни блокове?

Аргументът, че поругаването на паметника е против войната в Украйна, въобще не е логически, защото Съюз на съветските социалистически републики не е Русия, Съветската войска не е била единствено съветска, там са се били и доста украинци, беларуси и други нации от Съюз на съветските социалистически републики и като цяло е доста нецивилизовано и даже антиевропейско, да се разрушават паметници в ХХI век.

Българите е редно да се замислим, защото постоянно взимаме за образец нашите западни съдружници, какво вършат те с културното си завещание, въпреки и от студената война и какво вършим ние. Ако през днешния ден стартират да се поругават и събарят безнаказано руски монументи, на следващия ден няма ли да стартират да се горят произведения, на писатели, поети, културни дейци като Михаил Шолохов, Владимир Висоцки или Борис Пастернак. Не припомня ли настоящето време на една тъмна ера, тъкмо против която се бореха руската алена войска и обединена Европа?

За умозаключение, България е единствената страна, изгубила Втората международна война, само че спечелила територия. Надали това е станало, поради благосклонността на Уинстън Чърчил, за който е известно, че е недолюбвал българите още по време на Първата международна война.

Геополитически десант и в Троян с доцент Валентин Вацев, проф. Людмил Георгиев и трима Румен Петков-ци

Очакваме ви. Поканете и ваши другари и близки. Ще научите най-важните и геополитически и вътрешнополитически вести от най-хубавите български анализатори.



Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР