За пореден път управляващите попречиха да бъде повикан в парламента

...
За пореден път управляващите попречиха да бъде повикан в парламента
Коментари Харесай

ГЕРБ скри Борисов от парламента по темата за Северна Македония

За следващ път ръководещите попречиха да бъде извикан в Народното събрание министър председателят Бойко Борисов. Сега за това упорстваха депутатите от Българска социалистическа партия, които желаеха Борисов да даде уточнения в пленарната зала за бъдещите връзки със Северна Македония. От болшинството обаче отхвърлиха предлагането им.

Социалистите се обосноваха, че до момента по тематиката за нашата съседка се е говорило само в тесния подтекст на преговорната рамка на Скопие с Европейския съюз. „ Дискусията би трябвало да бъде по-цялостна – за връзките сред двете страни оттук-нататък. Това чуване би трябвало да бъде извършено с министър-председателя. Искането ни е безусловно доронамерено и е обвързвано с желанието ни българският парламент да има думата по тези въпроси и да работим дружно за устойчиви отношение с нашата съседка ”, посочи соцдепутатът Кристиан Вигенин.

От ГЕРБ обаче не се впечатлиха от тези претекстове и, дружно с сътрудниците си от „ Обединени патриоти ”, гласоподаваха против самодейността на Българска социалистическа партия. За отплата предложиха чуване на двама вицепремиери - министърът на въшните работи Екатерина Захариева и на защитата Красимир Каракачанов. Като тематика предложиха още веднъж плана на преговорна рамка – въпрос, по който първият ни посланик е изказвала позицията си неведнъж, а шефът на военното ведомство даже към този момент приказва в пленарната зала. Идеята на ръководещата партия беше утвърдена и даже чуването беше включено в дневния ред за сряда.

ЗОРАН ЗАЕВ: ОСТАВАМЕ ПРИЯТЕЛИ С БЪЛГАРИЯ

Премиерът на Република Северна Македония - Зоран Заев, съобщи, че страната му остава приятелски настроена към България. Изявлението му идва в отговор на позицията на нашето правителство, че няма да поддържа започването на договаряния за еврочленство на Северна Македония, до момента в който Скопие не се съобрази с българските условия

Заев съобщи, че двете страни не би трябвало да се дистанцират. " Трябва да сме близки нации, да си сътрудничим, да отваряме вероятност за младежите и децата. Това е обвързване на всички, несъмнено, най-много мое и на Борисов като първи в изпълнителната власт и в двете страни. България споделя, че признаваме действителността и одобряваме съществуването на македонци и македонския език. Но дано се върнем обратно в историята и да забележим историческите обстоятелства. До момента имаме контрактувана двустранна норма. Беше контрактувано през 1999 година, което през 2017 година беше доказано от Договора за другарство и добросъседство, т.е. обръщаме се към тях на македонски, в сходство с Конституцията на Република Северна Македония и България в сходство с нейната Конституция. Няма диалози за самоопределението или македонския език, който е в основата на нашата еднаквост. Знаете ли - първо, историята е дело на историци, политиците не разискват исторически въпроси. Политиците могат да предизвикват историческите комисии, които да дебатират, в действителност досега те го вършат с огромен триумф. Пет исторически фигури, три исторически интервала. Имаме добра вероятност за договаряния, учредени на исторически обстоятелства ", сподели Заев, представен от БГНЕС.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР