За пореден път по собствена вина пропускаме голям исторически шанс

...
За пореден път по собствена вина пропускаме голям исторически шанс
Коментари Харесай

Николай Василев: Ранният Дянков и късният Борисов направиха най-много за еврото

За следващ път по лична виновност пропущаме огромен исторически късмет да станем част от богата Европа, а не да бъдем второкласна страна. През последните 20 години с дребни изключения, на ранния Дянков и късния Борисов, никой не направи нищо, с цел да одобри България еврото. Ако през последните две години ръководещите желаеха да сме в еврозоната, това щеше да се случи.

Това съобщи в изявление за БГНЕС финансистът Николай Василев, някогашен вицепремиер и три пъти министър в държавните управления на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев в интервала от 2001 до 2009 година

„ Изключително съм отчаян – от 2005 до 2025 година, тъй като действително страната не направи нужното за тези 20 години, с цел да влезе България в еврозоната “, означи финансистът и добави: „ Като споделям, че съм отчаян, това не значи, че съм сюрпризиран. Сред хората, които ръководят страната след 2005 година, като аз също съм участник в два кабинета, с дребни изключения на проблясъци действително нито едно държавно управление не искаше България да влезе в еврозоната, нито направи нужното това да се случи. Изключенията бяха ранният Дянков и късният Борисов. Това бяха проблясъците за 20 години “.

Николай Василев е безапелационен, че „ България за следващ път по лична причина, която е вътре в нея, а не отвън, пропуща своя огромен исторически късмет да стане част от цивилизования свят, да бъде измежду богатите и първокласни страни от Западна Европа, а вместо това се приближи до Африка “.

Според финансиста част от аргументите за следващия неуспех се дължат на това, че доста малко хора се ориентираха вярно в паниката на лятото на 2021 година и какво се случва тогава.

„ България беше планувана да се причисли към еврозоната дружно с Хърватия на 1 януари 2023 година и в случай че Асен Василев и Кирил Петков, в битието им на служебни министри, желаеха да вкарат България там, щяха да го създадат “, съобщи Николай Василев. Той е уверен, че това можеше да се случи без значение от говоренето на двамата. „ През 2021 година те обявиха, че са срещу, през 2022 година с половин уста споделиха, че са за. Това обаче не беше задоволително “, означи финансистът и даде за образец ставащото в Босна и Херцеговина през последните 25 години.

„ Сигурно и там доста хора са казвали, че са за присъединението на тяхната страна към Европейския съюз. И къде са те сега? Членове ли са на Европейски Съюз? Нищо не са създали, с цел да влязат там “, уточни някогашният министър в кабинета „ Сакскобургготски “.

„ България каквото можа, с цел да провали еврозоната, го направи “, безапелационен е той. За него отговорни са и прозападните сили, които в няколко следващи Народното събрание нямат предпочитание да сформират държавно управление. Вина носят и хора като него, които 20 години приказват какъв брой е хубаво да влезем в еврозоната, само че очевидно не са съумели да си свършат работата.

„ Написах четири книги, дадох стотици изявленията в поддръжка на еврото, само че явно не съм си приключил работата, тъй като хората не престават да имат вяра на измислици и избират България да е африканска страна. Много съм разочарован… “, заключи финансистът.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР