За по-малко от три часа и изненадващо единодушно Националният съвет

...
За по-малко от три часа и изненадващо единодушно Националният съвет
Коментари Харесай

БСП издигна Нинова за вицепремиер и спорен кандидат за земеделски министър

За по-малко от три часа и изненадващо единомислещо Националният съвет на Българска социалистическа партия е одобрил съдружното съглашение за бъдещо ръководство, което водачът Корнелия Нинова има мандат да подпише с " Продължаваме промяната ", както и лансираните от нея претенденти за министри.

Със 138 гласа " за ", без " срещу " и " въздържал се " участвалите в закрития за медии пленум на " Позитано " 20 са одобрили Корнелия Нинова за вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността, а тримата сегашни депутати Георги Гьоков, Иван Иванов и Христо Проданов - за претенденти за министри. Първият е препоръчан за сектор обществена политика, вторият - за земеделие, а третият - за министър на туризма, оповестява пресцентърът на Българска социалистическа партия.

Заседанието на Националния съвет продължава евентуално с разискване на изборните резултати и не е известно дали е имало разногласия по кандидатурите и дали така наречен вътрешна съпротива е предложила различни кандидатури, само че съгласно зам.-председателя на Българска социалистическа партия Атанас Зафиров полемиката е била съдържателна. По думите му се чака Корнелия Нинова да подпише съглашението на следващия ден.

Кои са препоръчаните за министри

И тримата препоръчани за министри са близки до водача Корнелия Нинова , която разгласи оставка след изборната загуба, само че конгресът на Българска социалистическа партия би трябвало да я установи на 22 януари. Под контрола на Нинова се чака да бъдат " ТЕРЕМ Холдинг " от Министерството на защитата и " Транспортно строителство и възобновяване " ЕАД от транспортното ведомство. Нинова, която е народен представител седми мандат, има опит и в изпълнителната власт - била е зам.-министър на стопанската система и енергетиката на Румен Овчаров. Била е изпълнителен шеф на едно от приватизираните външнотърговски сдружения " Техноимпекс " АД по време на държавното управление на Иван Костов (още за Нинова вижте ).

Кандидатът за аграрни министър Иван Иванов, който е на 46 година, е депутат към този момент шести мандат, като сега е един от зам.-председателите на групата на " Българска социалистическа партия за България " и представител на левицата в комисията по разработване на правилника на новия парламент. В предходни парламенти е бил член на комисията по вътрешен ред и сигурност, а до неотдавна и член на тясното управление на Българска социалистическа партия.

Иван Иванов към този момент има един несполучлив опит да влезе в изпълнителната власт. През 2013 година за няколко часа беше назначен за зам.-министър на вътрешните работи, само че беше освободен от тогавашния министър председател Пламен Орешарски, откакто се появи информация, че е оглавявал клон на групировката СИК в Шумен. Информацията беше оповестена в медии след инспекция в осведомителната система ДАКСИ. Тя демонстрира, че от 1995 година Иван Валентинов Иванов е шеф на клона на групировката СИК в Шумен. Вписването е направено с решение на Шуменски областен съд от 20 декември 1995 година по фирмено дело 217/1995 година Няколко дни откакто беше освободен, от ГЕРБ желаеха Конституционният съд да приключи пълномощията на Иванов с претекста, че той не е подал оставка и не е освободен като депутат, като по този начин е съвместявал двата поста. Съдът единомислещо реши, че той може да довърши депутатския си мандат.

Кандидатът за обществен министър Георги Гьоков също е народен представител към този момент шести мандат. В 44-ото Народно заседание е бил зам.-председател на Комисията по труда, а в късия 46-и парламент - неин ръководител. Завършил е инженерство в Техническия университет в Габрово, само че преди да стане народен представител от Българска социалистическа партия през 2013 година, е бил общински консултант в Стара Загора и шеф на Бюрото по труда в града. В партията Гьоков е член на Изпълнителното бюро и се счита за специалист по обществените тематики. Той е съпредседател на съвета по труда и обществената политика към Националния съвет на партията дружно с Емилия Масларова.

За претендента за министър на туризма Христо Проданов няма информация да има опит в бранша. Той е народен представител към този момент четвърти мандат, а сега е зам.-председател на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България ". Бил е зам.-председател на Градския съвет на Българска социалистическа партия в София, а социалисти считат, че е непосредствен до дългогодишния ръководител на съвета Румен Овчаров. По информация на " Капитал " Проданов е приключил е Минно-геоложкия университет, компетентност минен инженер. Има магистърска степен по промишлен мениджмънт. Бил шеф и на общинското сдружение " Галатея ", зам.-председател на борда на държавната " Кинтекс " и част от борда на " Пазари Изток ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР