За писател, който е толкова отдаден на миналото и проблема

...
За писател, който е толкова отдаден на миналото и проблема
Коментари Харесай

Строител на капитализма: Георги Господинов

За публицист, който е толкоз предан на предишното и казуса с паметта, Георги Господинов е извънредно под прожекторите тук и в този момент, по света и у нас - англоезичното издание на последния му разказ " Времеубежище " (Time Shelter), в превод на Анджела Родел,.Това е първа сходна номинация за книга, написана на български език, и невиждана опция за по-голямо внимание към литературата ни.

За публицист, който е толкоз предан на предишното и казуса с паметта, Георги Господинов е извънредно под прожекторите тук и в този момент, по света и у нас - англоезичното издание на последния му разказ " Времеубежище " (Time Shelter), в превод на Анджела Родел,.

Това е първа сходна номинация за книга, написана на български език, и невиждана опция за по-голямо внимание към литературата ни.

Ключов детайл в това достижение е родената в Съединени американски щати преводачка от български на британски език, също по този начин изпълнителна директорка на стратегия " Фулбрайт " у нас, която развива интерес към българската просвета и литература през 90-те години около привързаността си към националната музика.

Във " Времеубежище ", трети разказ за Господинов след също преведените на британски език " Физика на тъгата " (2011) и " Естествен разказ " (1999), написа: " Миналото не е единствено това, което ти се е случило. Понякога е това, което самичък си съчинил. " Понякога сме и директни очевидци по какъв начин се основава и съчинява сегашното.
Реклама
Победителят измежду шестте номинирани ще стане явен на 23 май по време на гала в Лондон. У нас " Времеубежище " се популяризира от " Жанет 45 ", във Англия от Weidenfeld and Nicholson.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР