За пета поредна година къдроглавите пеликани, гнездящи в Природен парк

...
За пета поредна година къдроглавите пеликани, гнездящи в Природен парк
Коментари Харесай

Рекорден размножителен сезон за къдроглавите пеликани в Природен парк Персина

За пета поредна година къдроглавите пеликани, гнездящи в Природен парк „ Персина “, имаха сполучлив гнездови сезон. Изключително радващо е, че през 2020 година бе образувана нова гнездова колония на типа върху наколната дървена платформа в Мъртво тресавище, върху която 8 двойки съумяха да отгледат общо 6 дребни. Успешен бе сезонът и за колонията в блатото Песчина, където 22 двойки съумяха да отгледат 34 дребни. Малките пеликанчета отлетяха в края на месец юли, като все още се придържат наоколо до платформите в двете блата на остров Персин. Това оповестиха от пресцентъра на Природния парк. Общо в Политическа партия „ Персина “ през 2020 година загнездиха 30 двойки къдроглави пеликани, които отгледаха 40 дребни, което е нов връх за региона. Интересен е и фактът, че за поредна година, блатата на остров Персин привлякоха над двеста розови пеликани по време на размножителния сезон, които също използваха наколните дървени платформи, само че единствено като място за отмора и нощувка.
През 2016 година за пръв път от 60 години насам бе образувана нова гнездова колония на къдроглавя пеликан в България – в блатото Песчина, като до тогава единственото място, където типът се разможаваше сполучливо у нас, бе езерото Сребърна. През 2020 година бе образувана още една нова колония в Мъртво тресавище, още веднъж на остров Персин, с което гнездовищата на този заплашен тип в страната станаха три. Двете блата са част от Поддържан резерват „ Персински блата “ намиращ се на острова, в обсега на който са включени още Старото тресавище и Дульова бара.
Грижата за гнездовите колонии в Природен парк „ Персина “ не се показва единствено с действия по постоянен мониторинг и поддържане на наколните дървени платформи в положително положение, тъй че да обезпечават несъмнено и безвредно място, на което пеликаните да могат да отглеждат своите дребни. От първостепенна значимост е и подържането на водния режим на влажната зона на остров Персин, която беше възобновена през 2008 година Наличието на вода в блатата е основен фактор за средата на живот на редица водиплаващи обитаващи острова.
И тази зима, доста преди началото на размножителния сезон, чиновници на Дирекцията на естествен парк „ Персина “ и доброволци от Българското сдружение за отбрана на птиците, построиха нова наколна дървена платформа в блатото Песчина с обща повърхност 62 кв.м. на място на остарялата такава. Беше окосено и събрано задоволително количество тръстика, с която да се покрият и трите платформи за гнездене на пеликаните на остров Персин.
Дейностите по запазване на къдроглавия пеликан се правят в границите на план „ Животът на пеликана “ (LIFE18/NAT/NL/000716), финансиран по стратегия Life на Европейски Съюз и благодарение на Whitlеy Fund for Nature.
Снимка: архив
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР