За пет години Чили се се превърна от страна, импортираща

...
За пет години Чили се се превърна от страна, импортираща
Коментари Харесай

Чили се превръща в център за евтина възобновяема енергия

За пет години Чили се се трансформира от страна, импортираща електрическа сила, измъчвана от спекулации и мощно повишени цени, в един от най-големите производители на слънчева сила. Financial Times заяви, че държавното управление стартира да се замисля за по-далечната опция.
Пустинята Атакама в Чили е едно от най-слънчевите и сухи места на планетата. Съвсем разумно, точно там ще бъде издигната най-голямата в Латинска Америка слънчева електроцентрала El Romero . Гигантските слънчеви панели покриват повърхност от 280 хектара. Пиковата мощ на централата е 246 мегавата, а годишно, електроцентралата генерира 493 гигаватчаса сила, задоволителна за обезпечаване електричеството на 240 000 жилищни здания.

Любопитно е, че единствено преди 5 години Чили нямаше никакви възобновими източници на сила. Стараната зависеше от своите съседи, които завишаваха цените на електрическата енергия, а чилийците страдаха от невероятно огромните сметки за електрически ток. Но точно отсъствието на изкопаемо гориво докара до сериозен поток от вложения и развиването на слънчевата енергетика.

Сега Чили създава най-евтината слънчева електрическа енергия в света и се надява да стане “Саудитска Арабия за Латинска Америка”.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР