За периода януари-октомври българите, които живеят в чужбина, са изпратили

...
За периода януари-октомври българите, които живеят в чужбина, са изпратили
Коментари Харесай

Българите в чужбина вляха 1.5 млрд. лв.

За интервала януари-октомври българите, които живеят в чужбина, са изпратили на свои родственици в България 1.5 милиарда лева, сочат данните на Българската национална банка (БНБ). Това прави 750 млн. EUR, което е с 10 млн. EUR по-малко в съпоставяне със същия интервал на 2016 година Най-много пари сънародниците ни са ни превели през октомври 71 млн. EUR, а минимум през август – 66.2 млн. EUR. Разглеждайки данните по страни, то най-вече пари са пристигнали от българите, които живеят в Съединени американски щати, Испания и Гърция.

Важно е да се означи, че става дума за пари, които са били преведени през банки или други сдружения. Сумата е по-голяма, защото част от нея влиза под формата на пари в брой и артикули купени зад граница.

Парите, които българите в чужбина са „ влели” в българската стопанска система е съвсем толкоз, колкото и директните задгранични вложения. Допреди няколко години тя надвишаване в пъти тази на бизнесмените, само че се следи наклонност на превръщане, регистрират икономисти. За обсъждания интервал (от януари до октомври) директните задгранични вложения са 855.5 млн. EUR, сочат данните на Българска народна банка. Това е със 6.2% по-малко в съпоставяне със същия интервал на 2016 година, когато те са възлизали на 912.8 млн. EUR.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР