За първи път вотът от чужбина придоби повече тежест от

...
За първи път вотът от чужбина придоби повече тежест от
Коментари Харесай

Теория и практика на българския вот в чужбина

За първи път вотът от чужбина закупи повече тежест от нормално. Гласуването на нашите сънародници зад граница обаче не е без своите особености.

Нашите хора в Съединените американски щати понасят ограничаването в закона, който позволява единствено до 35 секции в страни отвън европейката общественост. „ Истината е, че на мен ми лиши единствено 40 мин. да стигна дотук, само че доста другари нямат този шанс. Имам познати от Северна и Южна Каролина, които пътуват по седем часа, с цел да стигнат до секцията “, разяснява Ваня Креймър от Чикаго.

Затова тя и Станислав Русев измислят акцията „ Имаш право на България “. В резултат 87 хиляди българи зад граница обявиха предпочитание да гласоподават и бяха учредени рекордните 465 изборни секции в 69 страни.

Второто затруднение при вота отвън родината е обвързвано с мотивацията. Емил от Швеция измина 1400 км до единствената секция в столицата Стокхолм: „ Размислих тези дни и взех решение, че ще отида този път, дали със аероплан или с трен, няма значение “.

Само няколко мандата повече – това е резултатът от борбата за гласовете на сънародниците ни на открито. „ Ако една партия има 15 % в страната, само че 35 % в чужбина, тя ще получи бонус от едно до две места. Винаги прочут бонус е получавала Движение за права и свободи, ГЕРБ. До 2018 година са си разделяли местата от изборите в чужбина “, разяснява представителят на ЦИК Димитър Димитров.

Гласовете от чужбина се разпределят след бюлетините от страната и нерядко създават изненади.

Така през 2014 година макар митингите на поданици на Дупница и Кюстендил Александър Методиев, прочут като бат Сали, влезе в Народното събрание с по-малко от 900 гласа. Напълно законно. „ Имаше доста въпроси по какъв начин с 4 хиляди, с 5 хиляди да се печели място. Всъщност това място се печели с всички гласове, които са пристигнали в чужбина в интерес на партията, която е издигнала бат Сали, в тази ситуация Движение за права и свободи “, напомня Димитър Димитров.

Никога до момента нито една партия не е печелила 80 % от гласовете в чужбина - резултат, който би трансформирал появяването на изненади като бат Сали.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР