За първи път в историята на най-престижната баскетболна надпревара на

...
За първи път в историята на най-престижната баскетболна надпревара на
Коментари Харесай

Мач за историята! Везенков излиза за трофея в Евролигата

За първи път в историята на най-престижната баскетболна конкуренция на Стария континент Евролигата българин ще вземе присъединяване в борбата за купата. Александър Везенков ще поведе своя Олимпиакос в дуела против най-успешния тим в това съревнование - десеткратния първенец Реал Мадрид. Сблъсъкът сред гръцкия исполин и испанския колос стартира довечера от 20:00 часа българско време в " Жалгирио Арена " в Каунас.

Олимпиакос се класира за финала на Евролигата за първи път от шест години насам, откакто на полуфиналите в петък съумя да отстрани Монако със 76:62. Българският национал бе най-резултатен за отбора си, откакто записа 19 точки, 6 битки и 3 асистенции.

Реал Мадрид победи Барселона със 78:66 в напълно испански сблъсък на полуфиналите за втора поредна година.

Така за четвърти път в историята на най-силния баскетболен шампионат в Европа на финала един против различен ще излязат тимовете на Олимпиакос и Реал Мадрид. За първи път двата отбора се срещат през 1995-а, когато Арвидас Сабонис извежда " лос бланкос " към трофея след триумф със 73:61. През 2013-а гърците взимат реванш и побеждават съперника си със 100:89 с общителното подпомагане на именития Василис Спанулис. Последният конфликт сред гърците и испанците на финала се случи през 2015-а в Мадрид, когато локалните любимци не оставиха шансове на " червено-белите " и ги съкрушиха със 78:59.

През сегашния сезон Олимпиакос не позволи проваляне от Реал в постоянната фаза, напомня Българска национална телевизия. Още в самото начало на акцията отборът на Барцокас изпрати своето обръщение към останалите с победа с 89:87 над " кралския клуб " в Мадрид в дуел, в който Александър Везенков бе огромната звезда и приключи с дабъл-дабъл от 23 точки и 12 битки. В ответния мач в Гърция тимът от Пирея още веднъж преодоля съпротивата на противника си, този път със 73:60.

В тима на Олимпиакос няма кадрови проблеми все още, до момента в който при Реал Мадрид обстановката не е по никакъв начин добра. Аут до края на сезона поради наказване е Гершон Ябуселе, а друга значима фигура в лицето на Габриел Дек също няма да вземе присъединяване в дуела поради травмата в коляното, която претърпя в серията с Партизан. Старши треньорът на испанците Чус Матео няма да може да разчита и на центъра Венсан Поарие, който също е отвън сметките поради контузия. Независимо от всички тези проблеми, Реал сподели темперамент и отстрани Партизан на четвъртфиналите, наваксвайки пасив от близо 20 точки, а по-късно пречупи и Барса във етапа преди финала.

Олимпиакос обаче наподобява надалеч по-уравновесен и умел тим спрямо миналогодишното си присъединяване на Финалната четворка. Голяма заслуга за това има и Александър Везенков, който може да се трансформира в едвам втория баскетболист в историята на Евролигата, печелил всичко най-значимо в шампионата - купата, MVP на Финалната четворка, MVP на сезона и топреализаторския приз. Досега нещо сходно е правил само великият Нандо де Коло с екипа на ЦСКА Москва през 2016-а, а довечера Везенков ще има шанса да се причисли към компанията му.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР