За първи път в България трансплантация на хрущял от коляно

...
За първи път в България трансплантация на хрущял от коляно
Коментари Харесай

За първи път в България трансплантираха хрущял от коляно на фаланги на пръст

За първи път в България трансплантация на хрущял от коляно на фаланги на пръст. Операцията е направена от български лекари на млад състезател, а два месеца по-късно той към този момент е възобновил тренировките си по бойни изкуства.

Досега сходни трансплантации на хрущял са осъществявани единствено върху огромни стави. През юни 2017 година при спаринг Теодор удря съперника си в лакътя и наранява един от пръстите си.

"Първоначално изчаках 1-2 дни поду се, само че го движех. В началото нямаше никакъв проблем, обаче стартира да се подува и да се обездвижва. Тогава отидох фотография. И ми споделиха, че е навехнат и няма за какво да се тормозя ", споделя Теодор пред Bulgaria ON AIR.

През идващите 3 месеца обаче болката се ускорява, а пръстът се обездвижва. Тогава той посещава доктор Мазнейков в Благоевград, който му дава вяра, че може да се присади хрущял от коляното върху повредената част от пръста. Два месеца преди интервенцията младият състезател трябвало да раздвижва пръста, а самият той е употребявал ексцентричен способ за това. Операцията продължава повече от час, а два месеца по-късно Теодор още веднъж е на кръга изцяло здрав и подготвен да побеждава.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР