За първи път от повече от три десетилетия учени-изследователи са

...
За първи път от повече от три десетилетия учени-изследователи са
Коментари Харесай

Ще търсят „подписи“ на извънземни цивилизации

За първи път от повече от три десетилетия учени-изследователи са получили средства от НАСА за търсене на образован живот в космоса.

По-конкретно, безвъзмездната финансова помощ ще обезпечи финансиране на план за търсене на признаци на живот посредством „ техносигнатури “.

„ Техносигнатурите се отнасят до„ подписите “на напреднали извънземни технологии, сходни на или може би по-сложни от тези, които притежаваме “, споделя Ави Льоб, професор в Харвард и един от получателите на средства по програмата.

„ Такива софтуерни „ подписи “ могат да включват индустриално замърсяване на атмосферата, градски светлини, фотоволтаични кафези (слънчеви панели), мегаструктури или рояци от спътници. “

Изследователите считат, че макар че животът се появява под доста форми, научните правила остават същите и че техносигнатурите на Земята също ще бъдат разпознати по някакъв метод отвън Слънчевата система, съгласно изказване на един от участниците в програмата, Центърът за астрофизика, в съдействие със Смитсоновата астрофизична обсерватория и обсерваторията на Харвардския лицей.

Последният скок на резултатите от проучвания на екзопланети, в това число планетите в обитаеми зони и съществуването на атмосферни водни пари, през последните пет години оживи търсенето на образован живот и извънземни цивилизации.

Екзопланетите са планети отвън Слънчевата система. Като цяло през последните 25 години откривателите са разкрили повече от 4000 екзопланети, в това число някои планети, сходни на Земята, които могат да имат капацитет да подслонят живот.

„ Търсенето на извънземна просветеност постоянно е било изправено пред предизвикването да разберем къде да търсим “, споделя Адам Франк, професор по физика и астрономия в Университета в Рочестър и главен участник в програмата.

„ Към кои звезди да насочим телескопа си и да търсим сигнали? Сега знаем къде да търсим. Имаме хиляди екзопланети, в това число планети в обитаеми зони, където животът може да се образува. Играта се е трансформирала. “

Ние не сме сами, имат вяра участниците в изследването. Може да има десетки интелигентни цивилизации единствено в нашата вселена.

„ По своята същина една цивилизация ще би трябвало да откри метод да създава сила “, споделя Франк, „ във Вселената има толкоз доста форми на сила. Извънземните не са някаква магия. “

Изследователите ще стартират плана, като търсят две вероятни техносигнатури, които могат да демонстрират софтуерна интензивност на друга планета: слънчеви панели и замърсители, съгласно изказване на университета в Рочестър.

„ Нашата работа е да кажем: „ тази дължина на вълната е мястото, където можете да видите избрани типове замърсители. Тази лента с дължина на вълната е мястото, където ще видите слънчева светлина, отразена от слънчеви панели “, споделя Франк. „ По този метод астрономите, които следят далечна екзопланета, ще знаят къде и какво да търсят, в случай че търсят техносигнатури “.

Безвъзмездната финансова помощ от НАСА възлиза на близо 287 000 $, а програмата ще продължи две години, като опцията може да бъде удължена до трета година.

Това известие идва незабавно след обява този месец, в която се споделя, че единствено в нашата вселена Млечен път може да има повече от 30 интелигентни цивилизации.

Публикувано в изданието USA Today.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР