За първи път от месеци лидерът на БСП Корнелия Нинова

...
За първи път от месеци лидерът на БСП Корнелия Нинова
Коментари Харесай

Корнелия Нинова се изправя пред опозицията в БСП с искане да я одобри за вицепремиер

За първи път от месеци водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова привиква на присъствено съвещание необятното управление - Националният съвет на Българска социалистическа партия, в който вземат участие 185 социалисти от цялата страна, от които най-малко 50 се считат за нейни критици или част от така наречен вътрешнопартийната съпротива. Едно от решенията, които тясното управление - Изпълнителното бюро на " Позитано " 20, се чака да предложи на съвета, е да утвърди Корнелия Нинова за претендент за вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността в кабинета на Кирил Петков. Едно от настояванията на опозицията обаче евентуално ще е Нинова, която след изборния неуспех разгласи оставка като водач, само че от 22 януари 2022г., да напусне поста си в партията още в този момент, настояват източници на " Дневник ".

В петък (10 декември) съвещанието на Националния съвет на Българска социалистическа партия, който поради пандемията в последните месеци одобряваше решения " на автограф ", ще е присъствено, само че закрито за медиите. В дневния ред се чака да бъдат одобрение на съдружното съглашение за бъдещо ръководство и претендентите на Българска социалистическа партия за министри.

Какво ще предложи Нинова

След финалните редакции ръководеното от Корнелия Нинова Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия ще предложи на Националния съвет да утвърди съдружното съглашение за ръководство сред " Продължаваме промяната ", " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България ". В четвъртък (9 декември) в Народното събрание имаше изключителна среща сред четирите обединения, защото социалистите са имали корекции по законодателната част, касаещи обществената политика, само че не бе оповестено какви и какъв брой са те.
По информация на " Дневник " в съглашението е залегнало " повишение на достъпа до опазване на здравето, в това число и на деца до 14 година ", а Българска социалистическа партия желае безвъзмездни медикаменти за тях. Освен това има ангажимент за обвързване на компенсацията за развъждане на дете от 1 до 2 години с минималната работна заплата, което също желае левицата.
До последно не е известно и кои тъкмо са претендентите за министри на Българска социалистическа партия. Според разнообразни източници от партията и договарящите претендентът за вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността ще е Корнелия Нинова .

Потвърдено е, че Българска социалистическа партия получава още три министерства - на труда и обществената политика, на земеделието и на туризма . Според съглашението Агенцията за сигурност на храните и Агенцията по горите минават от земеделското министерство към премиера, а организацията за одита на средствата от еврофондовете към това ведомство към финансовия министър.

За обществен министър най-вече се разяснява името на депутата Георги Гьоков, въпреки че съгласно социалисти за поста може да бъде номиниран и напълно незнаен човек от партията. За аграрни министър се разисква някогашният народен представител Стефан Бурджев, въпреки че има и догатки за още двама претенденти - някогашния евродепутат Момчил Неков и някогашния народен представител Румен Георгиев. За министър на туризма се чака да бъде повдигнат депутатът Христо Проданов.

Какво ще прави опозицията

Вътрешнопартийната съпротива обаче няма желание да одобри претендентите на Нинова, а счита да издигне свои, настояват социалисти пред " Дневник ". Според упованията за разпределението на гласовете критиците на Корнелия Нинова обаче няма по какъв начин да надвият поддръжниците й.

Освен това опозицията ще желае преди да преглежда съдружното съглашение, Корнелия Нинова да проучва резултатите от изборите на 14 ноември, при които Българска социалистическа партия се срина до четвърта политическа мощ с поддръжка от 267 816 души, до момента в който през 2017 година за левицата са дали своят вот 955 490 души. Заради резултата Корнелия Нинова разгласи, че подава оставка, която конгресът на 22 януари да установи, само че критиците й желаят да се отдръпна още в този момент. Очаква се на пленума те да предложат националният съвет да установи оставката й, а председателството на Българска социалистическа партия да се поеме от нейн заместител като Кристиан Вигенин да вземем за пример, до момента в който не се организира директен избор за водач.
 Корнелия Нинова се изправя пред опозицията в Българска социалистическа партия с искане да я утвърди за вицепремиер
© Лили Тоушек

" Постижения " от договарянията

Очаква се Нинова да показа от своя страна като достижение, че партията влиза във властта. Още преди и по време на договарянията тя се опита да показва, че Българска социалистическа партия ще има водеща роля, като искаше срещи с " Продължаваме промяната " по разнообразни мотиви и те постоянно попадаха в медиите. И в четвъртък (9 декември) бъдещите съдружни сътрудници се събраха на утринна среща преди съвещанието в Народното събрание по искане на левицата, а преди нея Нинова разгласи единствено, че е поради елементи в обществената политика, а след нея - че са постигнали съгласие.

Седмица по-рано, ден преди първото съвещание на Народното събрание, имаше неофициални изказвания, че Нинова желае да бъде ръководител на Народното събрание, само че след концепцията за ротационен принцип сред четирите партии в бъдещото ръководство, се е отказала и стартират договаряния за нов пост за нея.

Всичко най-важно от договарянията за държавно управление -

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР