За първи път етнически турчин печели вота на българите в

...
За първи път етнически турчин печели вота на българите в
Коментари Харесай

Мустафа Карадайъ печели вота на българите в чужбина

За първи път етнически турчин печели вота на българите в чужбина. Макар и с дребна преднина от към 1 % водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ излиза отпред на резултатите от гласуването зад граница. Той е събрал 83 225 или 38,52%. Това е съвсем - с разлика от няколкостотин гласа. Това демонстрира информация в данните на Централната изборна комисия при 97,34% обработени секционни протоколи.

Мобилизирането на електората на Движение за права и свободи се отрази и на резултатите от конкуренцията за " Дондуков 2 ". Въпреки че Мустафа Карадайъ завоюва изборите само в Турция, гласовете подадени там се равняват на всички гласове за Румен Радев от всички 68 страни, в които се организираха президентски и парламентарни избори в неделя. В Турция Карадайъ събира поддръжка от 80 902 души, което се равнява на 97,48%. След него на второ място с едвам 614 гласа е Румен Радев, а с разлика единствено от 8 гласа зад него се подрежда Анастас Герджиков.

Същевременно поддръжката за досегашния президент Румен Радев възлиза на 80 399 гласа (37,22%). Той безапелационно печели изборите на всички места другаде, следван от Анастас Герджиков. Ректорът на Софийския университет събира много по-малка поддръжка - за него са дали своят вот 19 643 души или 9,09%. Резултатът му е непосредствен до общо подадените гласове за ГЕРБ в чужбина, които доближават до 8%. Българите зад граница подреждат на четвърто място водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов, за който са подадени 10 705 бюлетини (4,96%). С дребна разлика зад него се движи Лозан Панов, който бе повдигнат от предприемчив комитет и подсилен от " Демократична България ". Гласовете за него са 10 534 (4,88%).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР