За осма поредна година се проведоха Софийските дни по ехокардиография."Те

...
За осма поредна година се проведоха Софийските дни по ехокардиография."Те
Коментари Харесай

Новости в диагностиката на сърдечните заболявания

За осма поредна година се организираха Софийските дни по ехокардиография.

"Те станаха традиция за нашето общество от кардиолози и ехографисти. Клапните проблеми постоянно са били един необикновен миг в лекуването на пациенти с кардиологични болести. Фокусът тази година е на този проблем. Изкуствени клапи към този момент могат да се слагат неоперативно. В България също може да се прави тази операция ", това сподели в предаването "Пулс " по експертът по кардиология доцент доктор Красимира Христова.

Лекарят показа, че през миналите две години на пандемична конюнктура, даже още първоначално е било открито, че Коронавирус предизвиква и сърдечни увреждания, освен белодробни.

"Засегната е цялата сърдечно-съдова система. В пациентите умираха от тромбози и емболии, доста случаи имаше и с изострен инфаркт при млади пациенти. След първия месец, 40 дни, след преболедуването на Коронавирус идват сърдечните затруднения, увреждане на сърдечния мускул ", означи доктор Христова.

Медикът обясни, че един пациент с миокардит в резултат на Коронавирус стартира да се оплаква от бърза отмалялост, дефицит на въздух, общо напрежение, дискомфорт в сърдечната област, нещо извънредно за неговото всекидневие.

Д-р Христова съобщи, че повече младежи страдат от такива сърдечни увреждания след Коронавирус.

"Развитието на този тип кардиомиопатии става незабелязано и пациентите не схващат по кое време от един миг на заболяване минават в друго заболяване ", акцентира експертът.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР