За около 5 млн. лв. ще могат да кандидатстват български

...
За около 5 млн. лв. ще могат да кандидатстват български
Коментари Харесай

Български компании могат за кандидатстват за 5 млн. лева за иновации

За към 5 млн. лева ще могат да аплайват български новаторски компании и научните среди през 2018 година, посредством Националния иновационен фонд (НИФ) по доста по-обективна и детайлизирана методология. По предписание на заместник-министъра на стопанската система Александър Манолев специалистите на Министерството на стопанската система и на Изпълнителна организация за поощряване на дребни и междинни предприятия направиха цялостен обзор на прилаганите условия по фонда до този миг. Предложени бяха редица промени, които се разискаха с представители на бизнеса и научните среди и към този момент са признати от Управителния му съвет.

„ Основната цел е да съкратим периодите и да улесним претендентите, като в същото време се подсигурява, че отпуснатите средства в оптималната степен ще бъдат употребявани за внедряване на нововъведения и стимулиране на научна и развойна активност “, сподели зам.-министър Манолев. В признатите правила за ръководство на средствата по НИФ се усъвършенстват периодите и метода на следваща оценка. Предвижда се и понижаване на разноските за дълготрайни материални активи по плановете от 60% на 50%. Целта е да се насърчи интелектуалния труд, а не вложенията в готово съоръжение. В същата логичност са направени и промени, които плануват до 10% от средствата да се употребяват за външни услуги (до в този момент този % е бил 25). Така ще се таргетират по-добре и евентуалните претенденти, с цел да отговорят на стратегическите цели на Националния иновационен фонд.

Регулира се и механизма за погашение на възнагражденията на Звеното за надзор и на външните специалисти, като то ще е съразмерно на подадените планове (тоест заплащането ще е съгласно с осъществената работа). Ясно се разграничават отговорностите на наблюдаващите по процедурата от тези на контролното звено – до този миг такова детайлизиране е липсвало и се е стигало до препокриване на активността, а оттова и до удължение на периодите по оценка.

С цел повишение на качеството на плановете, които се финансират се усилват нужният брой точки за класирането им – от 60 на 70. Разписват се и подробни правила за дейности при догадка, двама претенденти да са получили равни оценки. До този миг такива текстове са липсвали и се е налагало да се взимат решения ад-хок от Управителния съвет. Сега се планува при такава обстановка първо да се сравнят оценките на двамата претенденти по аршин „ Иновативност “, а по-късно по „ Икономическа перспективност “. Ако и в двата случая резултати им са равни, преимущество ще има претендентът подал първи плановото си предложение. Ще се сътвори и лист с аварийни планове, които са получили сред 60 и 70 точки като те ще бъдат финансирани, в случай че остане разполагаем финансов запас или някой от спечелилите претенденти се откаже.

„ През годините Националния иновационен фонд потвърди своята значима роля за поощряване на научната активност и създаването на повече български нововъведения. Надявам се с измененията, които одобряваме да го създадем още по-ефективен и наличен точно за бенефициентите, за които е основан “, разяснява Александър Манолев. По думите му това събитие, може в дълготраен проект да е и причина за увеличение на годишния му бюджет.

Приетите промени от УС на НИФ следва да бъдат съгласувани с Министерството на финансите. Предвижда се през май да започва осведомителна акция по него, а през лятото – и фактическото набиране на планови оферти, стана ясно по време на съвещанието.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР