За някои същества, магнитното поле, което обгръща нашата планета, служи

...
За някои същества, магнитното поле, което обгръща нашата планета, служи
Коментари Харесай

Човешкият мозък усеща магнитното поле на Земята

За някои същества, магнитното поле, което обгръща нашата планета, служи като компас за навигация или ориентировка.

Мигриращите птици, морските костенурки и някои типове бактерии са измежду типовете с тази вградена навигационна система. Но какво да кажем за хората? Според ново изследване, хората също могат да усетят магнитното поле на Земята.

Новото проучване, оповестено в списание eNeuro, дава първите директни доказателства от сканирането на мозъка, че хората могат да усетят магнитното поле на Земята, евентуално посредством магнитни частици, разпръснати към мозъка.

Способността да се открие магнитното поле, наречена магниторецепция, за първи път се допуска, че съществува и при хората още през 80-те години на предишния век. Но последващите проучвания на мозъка от 90-те години на предишния век не намират задоволително доказателства за тази му дарба.

С достъпа до нови техники за разбор на данни, една интернационална група откриватели реши да огледа още веднъж тази дарба на човешкия мозък.

За да се изследва дали хората могат да усетят магнитното поле, 34 възрастни са били помолени да седнат в тъмна тестова камера, оборудвана с огромни, квадратни намотки. Електрическите токове минават през тези намотки, променяйки магнитното поле в камерата.

Интензивността на това магнитно поле е почти същата като тази, която заобикаля нашата планета, изяснява водещият създател на проучването Кони Уанг, от Калифорнийския софтуерен институт.

За съпоставяне, тази активност е към 100 000 пъти по-слаба от създаваната от машините с магнитен резонанс (MRI), отбелязва Уанг.

На участниците е казано да се провиснал и да затворят очи, до момента в който откривателите манипулират магнитното поле към тях. По време на опита, електроенцефалограмите (ЕЕГ) мерят вид мозъчна вълна, наречена алфа вълна. Известно е, че алфа вълните понижават амплитудата си, когато мозъкът приема сигнал, бил той зрителен, звуков или магнитен.

От 34-та участници, сканирането на мозъка на четирима човеци демонстрира мощни реакции към една смяна в магнитното поле: смяна от североизток на северозапад. Тази смяна би била същата като при лице отвън камерата, което бързо реалокира главата си от ляво на дясно, като се изключи това, че главата се движи през статичното магнитно поле, а при опита полето, се движи към индивида. При четиримата алфа-мозъчните талази понижават с амплитуда до 60%. Но те реагират единствено когато полето се измести от североизток на северозапад – не в другата посока.

„ Всъщност не чакахме несъразмерен отговор “, споделя Уанг. Макар да не е ясно за какво това се е случило, откривателите считат, че това може да бъде нещо неповторимо за хората, тъкмо както някои хора са десничари, а други левичари.

Няколко участници са имали мощен отговор на различен набор от опити, при които се измества наклонът на полето, което ще се случи, в случай че пътувате сред северното и южното полукълбо.

За да се подсигурява, че резултатите не са инцидентни, респондентите на изследването са били тествани няколко седмици по-късно и резултатите са се повторили.

Стюарт Гилдер, професор по геофизика в университета Лудвиг-Максимилиан в Мюнхен, който не е бил част от новото изследване споделя, че многократните констатации са създали изследването безапелационно.

Гилдер споделя, че не вижда констатация, че множеството хора не могат да усетят магнитното поле от резултатите на проучването, тъй като способността може да бъде изразена друго в другите мозъци. „ Някои хора са в действителност положителни в изкуството, а други са доста положителни в математиката “, споделя Гилдер. „ Органите не би трябвало да се държат или да реагират по същия метод при всички хора “.

Въпреки това изследването повдига някои спомагателни въпроси, отбелязва той. Например, по какъв начин и по кое време хората възприемат магнитното поле по-добре? Ако са легнали или пък магнитното поле се движи по-бавно?

Не е ясно за какво някои хора са способни на магниторецепция, само че на доктрина умеенето може да помогне с ориентацията им или да бъде излишък от дарба, която еволюирала рано при хората.

„ Много животни употребяват магнитното поле на Земята за навигация “, споделя Уанг. „ Има толкоз необятен набор от същества, които имат тази дарба, че ние мислим, че хората имат най-малко някои остатъци от нея, даже и да не я употребяват толкоз доста в всекидневието си. “

Остават още доста въпроси за магниторецепцията като цяло. Всъщност учените са разбрали по какъв начин магниторецепцията работи единствено в един тип създание: тип бактерии, наречени магнитотоксични бактерии. Тези микроби мигрират по линиите на магнитното поле на нашата планета, употребявайки магнитни частици в мозъците си, наречени магнетит (Fe3O4).

Известно е, че тези частици магнетит съществуват и в човешкия мозък и за първи път са открити от Йосиф Киршвинк, професор по геобиология в Калифорнийския софтуерен институт, който е създател и на новото проучване.

Нещо повече, изследване, оповестено през август 2018 година в списанието Scientific Reports от групата на Gilder, откри, че тези магнитни частици са разпръснати из целия човешки мозък. Тяхното необятно публикувано наличие в мозъка допуска, че частиците най-вероятно са изпълнявали някаква биологична цел, заключават създателите на това проучване.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР