За най-малко 389 860 пенсионери добавките към днешното плащане на

...
За най-малко 389 860 пенсионери добавките към днешното плащане на
Коментари Харесай

Над 390 000 пенсионери ще получат поне 100 лв. добавки

За минимум 389 860 пенсионери добавките към днешното заплащане на пенсиите ще надвишават 100 лева Това демонстрира разбор на Национален осигурителен институт за резултатите от преизчислението, възложен на парламентарната обществена комисия.

Както е известно, от през днешния ден с февруарските си пенсии над 1 млн. възрастни ще получат три добавки - постоянната коронавирус добавка от 60 лева и две обезщетения за понижените суми през януари по отношение на декември. Двете обезщетения са надлежно за януари и за февруари. Същевременно пенсионерите би трябвало да имат поради, че в сметките не влиза спомагателната сума, която получиха предишния месец за преизчислените си пенсии за последните 7 дни на предходната година.

В разбора на Национален осигурителен институт за пръв път се признава, че действителното нарастване на редовата пенсия за цялостен застрахователен стаж и възраст в трета категория труд е 8,8%, а не както непрестанно управляващите тръбят - 12,9%. Подчертаването на по-високия % подведе хиляди възрастни да чакат освен това от преизчислението, заради което Нова година пристигна с голямо отчаяние за над 1 млн. от тях.

Този по-висок % от 12,9% се получава за всички пенсии, когато се вземе поради и надалеч по-голямото нарастване на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст, при която растежът е 22,3%. Именно към и под 9% е нарастването на десетки действителни случаи, за които възрастни писаха до " Сега ". Голямото неодобрение за тях е, че от преизчислението бе извадена индексацията на пенсиите от интервала 2017-2019 година, когато нарастването се правеше през коефициента за стаж сходно и на последното преизчисление от Коледа 2021 година

В оправданията си за понижените суми от пенсия и добавка по отношение на декември ръководещите изключително мощно подчертаваха, че за доста възрастни понижението е в границите на стотинки. Национален осигурителен институт обаче има точни данни какъв брой пенсионери какво понижение са получили. В рамките на стотинки - под и равно на 1 лев, е понижението за 174 096 възрастни. Между 1,01 и 5 лева е понижението за 72 987 души. 179 060 възрастни са получили сред 5,01 и 10 лева по-малко. 115 897 са получили с 10,01 до 15 лева по-малко. 136 221 души са получили сред 15,01 и 20 лева по-малко.

389 860 пенсионери са получили над 20,01 лева по-малко. Това значи, че в този момент ще получат най-малко 20,01 лева добавка за януари, най-малко 20,01 лева за февруари и 60 лева нормалната коронавирус добавка. Оттук се получава и общата сума от най-малко 100 лева над преизчисления размер на пенсията.

Макар да са напълно малко, ще има пенсионери, за които добавките този месец ще надвишават 140 лева 16 591 пенсионери са получили с 40,01 до 45 лева по-малка сума през януари по отношение на декември. За 6675 души вредата е сред 45,01 и 50 лева 2885 пенсионери са получили сред 50,01 и 55 лева по-малко, а 1827 души са получили най-голямо отчаяние - над 55 лева понижение на пенсия и добавка през януари. Тези хора би следвало този месец да получат 170 лева над пенсията си.

През март добавките за хората с понижена сума ще бъдат две - 60 лева коронавирус добавка и компенсацията за понижението за март. Това състояние е обезпечено до края на юни. През юли към този момент е несъмнено осъвременяването с 6,1% по швейцарското предписание. Управляващите интензивно приказват за ново преизчисление, като се разискват " десетки " разновидности, съгласно обществения министър Георги Гьоков. Много е евентуално и добавката под някаква форма да бъде интегрирана в размера на пенсията, с цел да няма връщане обратно. Говори се и за прехвърлянето й към общественото подкрепяне, където тя към този момент ще се дава по рентабилен аршин, а не абсолютно.

 

КАК ДА РАЗБЕРЕМ КАКВО ПОЛУЧАВАМЕ

За облекчение на жителите и за ясно разграничение на пенсиите от другите типове неосигурителни заплащания, осъществявани от Национален осигурителен институт, институтът предлага нова електронна информация за изплащаните всеки месец суми, включително добавки и разлики, несвързани с пенсиите. Тя дава опция всеки пенсионер да се
осведоми за размера и за метода, по който е изчислена самостоятелната му разлика, както и за изплатената всеки месец коронавирус добавка. Справката е налична с личен идентификационен код (ПИК) на Национален осигурителен институт на уеб страницата на института в раздел „ Е-услуги и информации “/ „ Справки “/ „ По ЕГН и ПИК на Национален осигурителен институт “/ „ В услуга на пенсионера “.

Пенсионерите, които не разполагат с ПИК на Национален осигурителен институт, могат да изискат справката да им бъде изпратена по пощата или да я получат в приемните на Национален осигурителен институт, а също да заявят приемането ѝ по електронен път, в случай че имат дипломиран електронен автограф, с който да се разпознават.

Хората, които получават пенсиите си в пощенските станции - това са към 1 млн. възрастни, ще получат длъжностен бон, от който ще е видно каква част от изплатената сума е от пенсия, коронавирус добавка и обезщетителна разлика и сред сумата за декември 2021 година и тази за месеците януари и февруари 2022 година, в случай че е налична такава.

 

ГОРЕЩ ТЕЛЕФОН

От 31 януари Национален осигурителен институт отвори още един парещ телефон за пенсионни съвещания. На тел. номер (мобилен ) се дава информация, обвързвана напълно с настоящите промени в пенсионното законодателство, правото на пенсия и опциите за пенсиониране, без да бъдат осъществявани информации, изискващи даване на персонални данни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР