За нас, хората, едно слънце ни се струва нещо напълно

...
За нас, хората, едно слънце ни се струва нещо напълно
Коментари Харесай

Астрономи откриха екзопланета с три сълнца

За нас, хората, едно слънце ни се коства нещо изцяло обикновено. Нашата Слънчева система обаче е по-скоро изключение. Повечето звезди в галактиката Млечния път имат минимум още един приятел. А в този момент, в система, намираща се на 1800 светлинни години, астрономи най-сетне потвърдиха, че локалната газообразна планета орбитира звезда в тройна звездна система.

Системата, наречена KOI-5, се намира в съзвездието Лебед, а тамошната екзопланета бе засечена преди повече от 10 години от телескопа „ Кеплер “.

Всъщност, планетата, известна през днешния ден като KOI-5Ab, бе втората евентуална екзопланета, засечена от „ Кеплер “ през 2009-а, когато телескопът стартира своята работа. Астрономите обаче се отхвърлят от по-нататъшни изследвания, защото казусът с KOI-5Ab е бил доста по-сложен от хилядите останали евентуални претенденти. „ Всеки ден научавахме нещо ново от Кеплер и малко или доста KOI-5 бе забравена “, споделя астрономът Дейвид Сиарди от Научния институт за екзопланети на NASA.

Като цяло астрономите, търсещи нови екзопланети, избират да заобикалят комплексността на многозвездните системи – от над 4300 екзопланети, доказани до ден-днешен, по-малко от 10 % са част от системи с повече от едно слънце (въпреки че сходни системи преобладават галактиката). В резултат на това знаем напълно малко за свойствата на екзопланетите в многозвездните системи.

След откритието на „ Кеплер “ Сиарди и други астрономи употребяват разнообразни наземни телескопи, с цел да проучат в допълнение системата. До 2014-та те съумяват да разпознават две спомагателни звезди – KOI-5B и KOI-5C.

Проектът е зарязан, защото по това време е било извънредно мъчно да се разбере дали намаляването на звездната светлина, следено от „ Кеплер “, е вследствие от екзопланета или от нещо друго.

През 2018-а TESS, наследникът на „ Кеплер “, поема щафетата и също засича евентуална планета, намираща се в орбитата на KOI-5A.

“Казах си – „ Помня тази цел “ – разяснява Сиарди. – Ние обаче към момента не можехме да разберем сигурно дали планетата е същинска или дали данните не са вследствие от друга звезда в системата – да вземем за пример четвърта. “

Ето за какво Сиарди и екипът му се залавят за работа и проучват отначало всички предходни данни. В края на краищата учените откриват, че в действителност става дума за екзопланета, орбитираща KOI-5A.

“Не сме откривали прекалено много планети в тройна звездна система. Тази е специфична и с това, че орбитата ѝ е наклонена “, добавя Сиарди.

Според учените най-вероятно KOI-5Ab е газообразен колос, чиято маса е на половина на тази на Сатурн и към 7 пъти по-голяма от Земята. Тя орбитира извънредно близо към KOI-5A (извършва едно завъртане за към 5 дни). KOI-5A и KOI-5B (звезди с маса, сходна с тази на нашето Слънце) са относително близо една до друга, а техният орбитален интервал е към 30 години.

KOI-5C (третата звезда) орбитира бинарните звезди от доста по-голямо разстояние. Нейният орбитален интервал е към 400 години (за съпоставяне, този на Плутон е 248 години).

Източник: Caltech/R. Hurt (IPAC)

С други думи, в случай че можете да застанете на KOI-5Ab, KOI-5A ще господства на небосклона. KOI-5B ще наподобява като нашето Слънце, следено от Сатурн (слънчевата орбита на тази планета е 29 години). KOI-5C пък ще наподобява на една доста ярка звезда.

Откритието бе оповестено по време на 237-ата среща на Американското астрономическо общество.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР