За начало терминалът край Александруполис ще може да обработва 5.5

...
За начало терминалът край Александруполис ще може да обработва 5.5
Коментари Харесай

Най-близкият до България проект за терминал за втечнен газ започва пазарен тест

За начало терминалът край Александруполис ще може да обработва 5.5 милиарда куб. м природен газ на година

© Reuters Staff Още по тематиката
Седем страни от Европейски Съюз купуват по-евтин съветски газ от България

В основата на по-изгодните цени от " Газпром " по всичко наподобява стои достъпът до различни източници
29 окт 2018
Енергетиката - в очакване на огромната промяна

Общите доходи на водещите 30 сдружения се усилват. Основната причина за това не е поизводството, а търговията с електрическа сила и природен газ
27 окт 2018
Германия може да улесни достъпа до американски полутечен природен газ
23 окт 2018
Полша си обезпечи доставки на американски полутечен газ за 20 години

Държавната енергийна компания PGNiG подписа контракт с американската Venture Global LNG
18 окт 2018
" Булгаргаз " ще може да трансформира цената по контракта с " Газпром "

Вече ще е допустимо преразглеждане на цената при разминаване със западноевропейските пазари
2 окт 2018 Гръцката компания " Газтрейд " разгласи пазарен тест за терминала за регазификация на полутечен природен газ край Александруполис. Целта е да се ревизира какъв е ползата на фирмите от района, в това число " Булгаргаз ", към запазване на потенциал от терминала. Те би трябвало да разгласят това до 14 декември, като в тази фаза поръчки към момента няма да имат обвързващ темперамент.

Междувременно тръжната процедура за построяването на терминала е в ход от септември и се чака строителството му да стартира през второто тримесечие на 2019 година. Предвижда се стартирането в комерсиална употреба да стане в края на 2020 година

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Целта на плана е да обезпечи различен източник за доставки на газ за пазарите в Югоизточна Европа, еластичност на цените и по-висока конкуренция. За тази цел обаче е належащо и паралелното създаване на междусистемната газова връзка България - Гърция, която да разреши транспорт на количества към Румъния, Унгария и Украйна.

Какво ще се строи

Проектът за LNG терминал съставлява създаване на офшорна плаваща платформа за предпазване и регазификация (FSRU) на 17 км югоизточно от пристанището на Александруполис. Терминалът ще разполага с опция за банкет, предпазване и регазификация на полутечен природен газ, а към него ще бъде построена система от подводни и надземни газопроводи, посредством които природният газ ще бъде доставян до гръцката национална газопреносна система (NNGTS), а от там и до крайните консуматори в Гърция, България, Сърбия, Македония, Турция, Румъния, Украйна и Унгария. Съществува и опция за бъдещо включване в газопреносната система на Трансадриатическия газопровод (ТАР).

Терминалът ще разполага с номинален потенциал за регазификация и излаз към системата в размер на 600 хиляди кубически метра дневно (5.5 милиарда куб. м годишно). Максималният механически потенциал за регазификация и излаз към системата ще доближава 950 хиляди куб. метра дневно (8.3 милиарда куб. м годишно). " LNG, доставян и съхраняван в терминала, ще се регазифицира и предава в системата за транспорт на природен газ с дебит в сходство с условията на ползвателите на плана и отговарящ на спецификациите на съответната преносна система за природен газ (качество, налягане, температура и т.н.) ", изясняват от " Газтрейд ".

Българския интерес

За България планът е значим освен тъй като може да обезпечи различни източници на газ, само че и заради опцията да трансформира страната в транзитьор към други пазари. Още от лятото в Българския енергиен холдинг (БЕХ) е основана работна група с присъединяване на представители на Министерството на енергетиката, която проучва и разнообразни разновидности за присъединяване на сдружението като акционер в бъдещия терминал. Неофициално се приказва, че БЕХ може да се включи с 25% дял в плана, само че към този момент няма дефинитивно решение.

Що се отнася до газовата връзка с Гърция, публичните поръчки за разработване и доставка на тръбите, както и за самото създаване са в ход. Плановете са до края на годината да има определени реализатори и през 2019 година да стартира същинското строителство.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР