За момента има само четири сигнала за нарушаване на изборното

...
За момента има само четири сигнала за нарушаване на изборното
Коментари Харесай

Калин Стоянов: Сигналите за нарушаване на изборното законодателство вече са 4

За момента има единствено четири сигнала за нарушение на изборното законодателство и на политическите права на жителите. Два от тях са свързани с вероятно пазаруване на гласове, а останалите – за други нарушавания, свързани с изборния развой. Това сподели служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов при започване на Национално заседание за идните избори на 9 юни. То се организира в постройката на Главна дирекция „ Национална полиция “.

Водещ принцип в работата на Министерство на вътрешните работи е одобряването на върховенството на закона и взаимоотношението с гражданското общество. Наша отговорност е гарантирането на сигурността и опазването на публичния ред, за спокойното протичане на изборите за Народно заседание и членове на Европейския парламент, разяснява Стоянов. Важно е да създадем оптимална организация за осъществяването на главните задания, които ни предстоят в интервала на подготовката и произвеждането на изборите, добави той.

" Гранична полиция " получи първата пратка от 40 автомобила с висока проходимост
По думите на Стоянов още през април е почнала подготовката в Министерство на вътрешните работи за изборите, като е основан действен щаб с началник и.д. основен секретар на министерството. Има и основана организация за „ реализиране на дейно обобщаване и продан на информация, който ще се прави онлайн в границите на географската осведомителна система „ Изборни процеси “. Интерактивната карта е нещо ново, което въведохме за първи път миналата  година на локалните избори, разясни министърът. Тя ни дава опция във всеки един миг, в действително време, да наблюдаваме къде, какви и какъв брой сигнали има, надлежно да взимаме нужните управнически решения за пренасочване на сили и по този метод да избегнем обстановки, при които вероятно може да има пазаруване на гласове, добави той. Създаденото национално междуведомствено звено сред прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) е с съществена задача да реализира цялостната съгласуваност и взаимоотношение сред институциите, акцентира министърът. Той увери, че Министерство на вътрешните работи ще покаже, че е деполитизирана система и „ всевъзможни опити за внушения в друга посока ще покажат своята неплатежоспособност “. По думите му като „ наше “ Министерство на вътрешните работи може да бъде наречено единствено от българските жители, а не от политици.

За подхванати ограничения по отношение на изборите увери и ръководителят на ДАНС Пламен Тончев. В организацията също е основан действен щаб, планувани са и спомагателни средства за командировки на чиновници, образувани са и дежурни екипи за 8 и 9 юни, изброи той. Засилена е оперативно-издирвателната активност за придобиване на настояща информация за закононарушения против политическите права на жителите, осведоми Тончев. По думите му е увеличена и активността по контраразузнаването за невмешателство и опит за въздействие на „ непознати служби или субекти “. Той изясни, че ще има и краткотраен пост за приемане на изборните резултати от секциите отвън страната. Относно машините за гласоподаване Тончев сподели, че е основана нужната организация за инспекция на надлежността на профилираните машини за гласоподаване.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР