За модната индустрия в света вече е ясно коя ще

...
За модната индустрия в света вече е ясно коя ще
Коментари Харесай

Бернар Арно предплати закуските си в Тифани

За стилната промишленост в света към този момент е ясно коя ще е договорката за 2020 година откакто „ Луи Вюитон “ (Louis Vuitton) разгласи, че придобива американския бижутериен знак „ Тифани “ (Tiffany) за повече от 16 милиарда $, а окончателният контракт ще е реалност до една година. Това ще е най-голямата в историята договорка сред компании за първокласни артикули, както и най-голямото придобиване на „ Луи Вюитон Моет Хенеси “ (LVMH).

LVMH, чийто президент Бернар Арно стана третият най-богат човек на света със положение от над 100 милиарда $, е сключила " дефинитивно съглашение за придобиване на " Тифани " за 135 $ за акция в брой, гласи взаимно изказване на двете компании.

През 2019 година цената на акциите на LVMH се усили с повече от 50%, което значи, че в този момент най-близкият съперник Kering, заемащ същата ниша, е три пъти по-малък, макар обстоятелството, че активите му включват Gucci, Saint Laurent и Balenciaga.

Новото украшение в сбирката на Бернар Арно

Макар да е под известно напрежение от пазара напоследък поради икономическата обстановка, „ Тифани “ е знак, както на Ню Йорк, по този начин и на цялата модерна бижутерийна промишленост. А най-голямата конкуренция на „ Тифани “ идва не от друга компания в бизнеса, а от едно към този момент класическо събитие – филмът „ Закуска в Тифани “ от 1961 година с постоянно красивата Одри Хепбърн, както и от едно „ фешън “ събитие – основният магазин на бижутерийния колос е на „ 5-то авеню “ в Ню Йорк, тъкмо до „ Тръмп Тауър “…

Създадена преди близо два века, през днешния ден „ Тифани “ има над 300 фирмени магазина по света, а за нея работят 14 хиляди души.

Що се отнася до новия собственик на „ Тифани “ – френския супермагнат Бернар Арно – хора от обкръжението му настояват, че от дълго време е мечтаел да има това „ украшение “ в своята сбирка от бизнеси с световен обсег. Последният му триумф в тази посока бе закупуването на стилната марка „ Булгари “ (Bvlgari) през 2011 година за надалеч по-скромните 5,2 милиарда $.

„ Уважаваме и се прекланяме пред „ Тифани “ и имаме желание да развием това украшение със същите посветеност и отдаденост, с които се грижим за всеки от нашите маркови бизнеси (фр. Maisons – бел. прев.) “, споделя Арно и признава още: „ Гордост ще е за нас да сложим „ Тифани “ измежду водещите ни марки и ще се погрижим тя да процъфтява епохи напред “, гръмко се изрича френският милиардер.

LVMH има 75 типичен и фешън топ марки, като Kenzo, Tag Heuer, Dom Pérignon, Moet & Chandon, Christian Dior, Givenchy, Fendi и други

Още доста закуски в Тифани

Бернар Арно ще има още доста закуски в Тифани - както и обеди, вечери и съвещания на борда, майтапят се нюйоркски фешън редактори и критици. Консервативните мозъци пък се усещат нещастни – договорката поставя завършек на 182-годишната история на Тифани като независима марка и отразява компликацията да останеш самостоятелен в ера на възходяща консолидация в името на оцеляването на пазара.

Поглъщането на „ Тифани “ от LVMH демонстрира възходящия интерес на компанията на Арно към области отвън обичайните „ леки “ първокласни артикули като облекла и кожени произведения. То идва след закупуването хотелиерската група Belmond предишния декември за 2,6 милиарда $ и мажоритарен дял в немската марка за куфари Rimowa през 2016 година за 719 милиона $.

Покупката в този момент отбелязва и втората огромна инвестиция на LVMH в американска марка тази година, след основаването на нова първокласна къща Fenty, дружно с певицата Риана. Групата откри и фабрика на „ Луи Вюитон “ в Тексас предишния месец, особено с цел да създава първокласните чанти за американския пазар. Президентът Тръмп бе на откриването и преряза символичната лента по време на формалната гала.

Поемането на Тифани евентуално ще направи LVMH по-конкурентоспособна в конкуренцията с „ Ришмон “ (Richemont) - швейцарската първокласна група, която има „ Картие “ (Cartier). Бижутата бяха измежду първокласните категории с най-голям растеж на продажбите през предходната година - 7% - демонстрира отчет на световната консултантска компания Bain & Co.

„ Тифани “, след протяжен интервал, в който изглеждаше, че чезне от полезрението на главните си консуматори, съвсем се „ приземи “ с интервал на застой в продажбите и бе изумена още от напускането на своя изпълнителен шеф. Сега бижутерийната компания е под управлението на Алесандро Болиоло. Той приложи метод, който мнозина чакаха от дълго време – сви продажбите на по-евтини подаръчни артикули, префасонира фирмения маркетинг, с цел да притегли по-млади купувачи, и потърси разширение в посока Китай.

Рийд Кракофф - дизайнерът, който трансформира Coach от прашна марка чанти в един от моторите на актуалния пазар, стана част от екипа на „ Тифани “ като артистичен шеф през 2017 година, а също по този начин играе значима роля в смяната на атрактивните оферти на компанията, с които тя да кореспондира с търсенето в обществените мрежи. В резултат се появиха „ ежедневни предмети “ като железни кенове, топки прежда и транспортири (!), направени от сребро, нова сбирка „ хартиени цветя “ с редки скъпоценни камъни и други

Важна бе и рекламната акция с Лейди Гага. Звездата носеше огърлица със 128-каратов елмаз „ Тифани “ на аления килим на Оскарите през февруари.

Поглед на изток, взор към Китай

За LVMH и „ Тифани “ сливането дава неповторима опция за напредък в посока Китай - втората най-голяма стопанска система в света, а към този момент и мотор на световната търговия с обувки, чанти, фешън дрехи, бижута и часовници

Тифани стартира да се насочва към нововъзникващия китайски пазар за булчински и годежни пръстени преди повече от десетилетие и през днешния ден има сериозна база от клиенти в Далечния Изток. Широка е и познаваемостта на марката измежду потребителите от високата и междинната съсловия в страната. В момента „ Тифани “ има 35 магазина в континентален Китай и още 10 в Хонконг. Обезценяването на юана, комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай и митингите в Хонг Конг засегнаха тежко китайските туристически разноски. Но пък „ Тифани “ незабавно се преориентира - усили вложенията си в континенталната част на Китай и предложи артикули с висока капиталова стойност на китайските купувачи по-близо до дома им. Тази тактика съвсем несъмнено ще бъде следвана и от LVMH откакто завърши придобиването.

През 2018 година консултантската компания Bain & Co дефинира пазара на бижута за един от най-успешните в сегмента на първокласните артикули и предвижда растежа си през 2019 година.

Руска връзка и Дядо Коледа

Името на Наталия Водянова е известно в Русия, към този момент относително по-известно по света, и изцяло незнайно у нас. Тя е брачна половинка на Антоан Арно – наследник и правоприемник на Бернар. За да означи новата фамилна облага, по-младият Арно разгласява в Инстаграм не фотография а единствено декор с патентования цвят на „ Тифани “. Приемникът на империята е сбит – подписал е поста с думите „ Добре пристигнали “.

От своя страна съветската супермоделка, която се занимава главно с щедрост, също не можа да сдържи насладата от огромна покупка на свекъра си, само че се появи в мрежата по пижама. Основателката на фондация „ Голо сърце “ (Naked Heart) написа, базирайки се на известния разказ на Труман Капоти (станал още по-известен с кино лентата „ Закуска в Тифани “), писмо до Дядо Коледа… „ Скъпи Дядо Коледа, може ли всяка закуска през идната година да е в Тифани? Кълна се, че цялата тази година бях положително момиче. "

Марката „ Тифани “, възпята от Одри Хепбърн във кино лентата „ Закуска в тифани “ от 1961 година, въпреки всичко се нуждаеше от нова поддръжка и от метод да завоюва вниманието на милениалите и на поколението Х,

Приказката Тифани се добавя повече от 180 години

И в случай че в първия ден на откриването на бижутерското ателие на Чарлз Луи Тифани и Джон Янг през далечната 1837 г в Ню Йорк облага е по-малко от 5 $, то през днешния ден позитивния финансов резултат надвишава 5 милиарда $.

По време на Гражданската война (1861-1864 г.) компанията внезапно сменя предмета си на активност като стартира да продава оръжие за Севера. Помещенията, в които преди този момент са били съхранявани бижута, тогава се трансформират в хранилища за саби и хирургически материали, доставяни от Европа. Именно по това време притежателите натрупват голям капитал.

Синът на един от създателите на компанията, Луи Комфърт Тифани,  става основен дизайнер. Това се случва през 1902 година, след гибелта на татко му. Вдъхновение за украшенията, които основава, той черпи от цветята и природата като цяло. Някои от тях са повлияни от изкуството на етруските.

Мотиви, включващи глухарчета, птички и  къпини са доста постоянно срещани. Тифани употребява тематиката за скарабея като детайл за украса. Някои от бижутата са толкоз солидни, че припомнят за келтите. Те са напълно разнообразни от нежните и ефирните творби на артистите, принадлежащи към течението в изкуството, господстващо по това време и наричано Арт нуво.

Украшенията на „ Тифани “ имат доста детайли, само че работата с цветовете е това, което ги прави неповторими. Тифани употребява разнообразни нюанси на зеленото, синьото и жълтото. Емблема на бижутерската къща става аквамаринът. Този цвят е регистриран като комерсиална марка на компанията. Дори надгробният камък на фамилната гробница в Ню Йорк е в аквамарин.

Компанията вкарва модата на годежните пръстени през 1886 година Един подобен подарява и Франклин Делано Рузвелт на годеницата си през 1904 година Оттогава доста дами споделят заветното „ да “ точно държейки произведение на Тифани в ръцете си.

До 1907 година не е съществувала единна и ясна система за премерване на брилянтите, рубините, изумрудите и така нататък Главният гемолог на „ Тифани “ съумява да вкара единна метрическа единица за претегляне на  скъпоценните камъни – карат. Каратът тежи 0,2 грама, или 200 мг.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР